Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul PSD Tulcea, Neviser Zaharcu, a primit un răspuns uluitor la interpelarea parlamentară adresată ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, care a avut ca obiect...

zaharcuDeputatul PSD Tulcea, Neviser Zaharcu, a primit un răspuns uluitor la interpelarea parlamentară adresată ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, care a avut ca obiect bugetarea activității de prevenire a criminalității în Poliția Română.

‘Prevenirea criminalității este o activitate fundamentală în domeniul siguranței publice în orice țară civilizată prin aceea că, prin definiție, este menită să identifice și să înlăture cauzele care generează criminalitatea și condițiile care o favorizează, să contribuie la informarea publicului larg despre riscurile comiterii de infracțiuni, precum și cele de victimizare. În plus, oferă recomandări adaptate tipologiei de infracțiuni și victime în vederea capacitării publicurilor țintă de a adopta măsurile elementare de auto-protecție’, a amintit parlamentarul social democrat în documentul trimis conducerii MAI.

Neviser Zaharcu a mai accentuat că ‘este cunoscut faptul că demersurile de combatere și sancționare a faptelor penale incumbă costuri sociale mult mai mari decât prevenirea acestora. Totu?i, România este una dintre statele europene în care prevenirea criminalității nu este politică de stat, fiind, astfel, privată de considerentul financiar care să-i asigure impactul în comunitate’.

‘Recunoașterea activității de prevenire a criminalității a Poliției Române ca o componentă esențială a muncii de poliție și, pe cale de consecință, bugetarea demersurilor specifice desfășurate pentru siguranța publică, este o necesitate’, a mai afirmat parlamentarul tulcean, argumentându-și afirmația printr-o amplă sinteză a bilanțului activităților de prevenire a criminalității desfășurate în ultimii cinci ani, respectiv 2010-2015.

În finalul documentului, Neviser Zaharcu l-a întrebat pe ministrul de Interne cum are în vedere să rezolve problemele identificate pe parcursul celor cinci ani analizați, rămase de fiecare dată aceleași, și anume:

‘1. Lipsa fondurilor pentru plata unor operatori de teren independenți, necesari pentru aplicarea chestionarelor în cadrul sondajelor de opinie care vizează percepția asupra activității Poliției?;

2. Lipsa unui buget pentru editarea/tipărirea materialelor informative și realizarea altor materiale menite să asigure o activitate interactivă cu grupurile țintă, ceea ce , de multe ori, a împiedicat desfășurarea unor activități de impact în comunitate?’.

Răspunsul ministrului Afacerilor Interne la interpelarea amintită a fost stupefiant: ‘În legătură cu întrebarea dumneavoastră, având ca obiect ‘bugetarea activității de prevenire a criminalității în Poliția Română’, menționăm următoarele:

În bugetul Inspectoratului General al Poliției Române nu este prevăzut un articol bugetar distinct pentru activitatea de prevenire a criminalității.

De asemenea, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române sunt asigurate permanent fondurile bugetare necesare pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în sarcina Poliției Române, în limita bugetului aprobat și repartizat pentru anul 2016, precum și a deschiderilor de credite lunare.

În ceea ce privește sondajele de opinie, învederăm faptul că acestea sunt realizate de către sociologii din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității sau a structurilor teritoriale corespondente de la nivelul inspectoratelor județene de poliție.

Totodată, unele cercetări au fost realizate în colaborare cu Institutul Național de Statistică, în baza unui protocol de colaborare, datele fiind culese de reprezentanții acestei instituții.’

‘Deja nu mă mai surprind asemenea răspunsuri jenante din partea miniștrilor tehnocrați. Ceea ce vreau însă să subliniez este faptul că, prin acest răspuns absolut pe lângă subiect, ministrul Afacerilor Interne batjocorește nu doar activitatea de prevenire a criminalității din structurile Poliției Române, ci și sutele de specialiști care lucrează în acest domeniu important. Activitatea de prevenire nu poate avea impactul așteptat în comunitate, nefiind sprijinită în nici un fel din punct de vedere logistic. Ori, în orice țară civilizată prevenirea criminalității, se cunoaște, are un cost social mult mai scăzut decât combaterea sa, și tragerea la răspundere a infractorilor. Este un răspuns superficial și evaziv, care evită deliberat să răspundă concret la problemele formulate’, a conchis deputatul Neviser Zaharcu.