Deputatul PSD Tulcea Neviser Zaharcu: „Reducerea TVA la apă, un uriaş balon de oxigen pentru spitalele cu centre de dializă!”

zaharcuGuvernul României continuă măsurile de creştere a nivelului calităţii vieţii românilor, adoptând, prin Ordonanţă de Urgenţă, o nouă modificare a Codului Fiscal, care va fi operaţională începând din data de 1 ianuarie 2016. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestui act normativ vizează reducerea TVA la apă, de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atât casnic, cât şi industrial.
Pe de o partea, din această hotărâre vor câştiga toţi românii, prin diminuarea considerabilă a facturilor plătite, iar pe de altă parte, reducerea TVA la apă va ajuta enorm de mult instituţiile publice mari consumatoare de apă, între care şi spitalele şi celelalte unităţi medico-sanitare. Nu în ultimul rând, cota de TVA va fi scăzută la 9% şi pentru irigaţiile din agricultură.
Măsura Guvernului va permite uniformizarea regimului TVA aplicabil produselor alimentare, deoarece apa potabilă are o importanţă vitală, atât ca aliment în consumul populaţiei, cât şi ca element esenţial în pregătirea altor alimente. De asemenea, acest fapt va permite şi românilor cu venituri foarte mici, îndeosebi locuitorilor din mediul rural, inclusiv din Delta Dunării, să aibă posibilitatea de a consuma apă potabilă în condiţii optime de siguranţă şi calitate. Nu în ultimul rând, scăderea TVA la apă de la 20% la 9% va conduce la îmbunătăţirea sistemului de sănătate publică a populaţiei, prin majorarea considerabilă a nivelului de accesibilitate a cetăţenilor la consumul de apă potabilă şi stimularea consumului.
Dincolo de efectul social al măsurii, decizia reducerii TVA la apă constituie şi o rezoluţie cu impact major în ceea ce priveşte managementul financiar. Astfel, prin scăderea preţului şi ameliorarea tarifelor, oamenii vor putea să achite într-un număr mult mai mare taxele respective, fapt ce va însemna mai mulţi bani la bugetul de stat.
După cum spuneam, hotărârea menţionată constituie o uriaşă gură de oxigen pentru marile unităţi spitaliceşti, îndeosebi pentru cele care au centre de dializă. Numai Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea consumă circa 4.000-6.000 metri cubi de apă lunar, pentru care se plăteşte o sumă cuprinsă între 40.000-60.000 lei. O reducere a costurilor pe acest segment va însemna foarte mult în ponderea cheltuielilor curente ale acestor spitale, mai ales la Tulcea, care deţine şi un record nedorit referitor la preţul apei, acesta fiind printre cele mai ridicate din ţară. De asemenea, un alt impact pozitiv va fi înregistrat în ceea ce priveşte costul hranei pacienţilor, având în vedere numărul însemnat de supe, ciorbe, ceaiuri şi alte lichide necesare permanent în alimentaţia bolnavilor.

Deputat PSD Tulcea, 28 octombrie 2015
Neviser ZAHARCU