Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul PSD Tulcea Neviser Zaharcu se implică în sprijinirea copiilor pentru a frecventa învăţământul preşcolar Deputatul PSD Tulcea Neviser Zaharcu se implică în sprijinirea copiilor pentru a frecventa învăţământul preşcolar
Deputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, i-a cerut ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, printr-o interpelare parlamentară, sprijinirea copiilor de a frecventa... Deputatul PSD Tulcea Neviser Zaharcu se implică în sprijinirea copiilor pentru a frecventa învăţământul preşcolar

zahDeputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, i-a cerut ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, printr-o interpelare parlamentară, sprijinirea copiilor de a frecventa învăţământul preşcolar.
În documentul trimis conducerii MENCŞ, parlamentarul social democrat a precizat că în prezent bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nu permite creşterea necesară pentru asigurarea costului standard în favoarea unui număr de aproximativ 76.000 de preşcolari.
„Pentru acest deziderat, a continuat Neviser Zaharcu, ar fi nevoie de o suplimentare a bugetului cu suma de 212.800.000 lei, pentru ca un număr de aproximativ 76.000 de preşcolari să beneficieze de costul standard per preşcolar de 2800 lei pe an, pentru finanţarea parţială a costurilor cu grădiniţa”.
Având în vedere necesitatea susţinerii acestui demers, deputatul tulcean i-a cerut ministrului Curaj să-i răspundă la următoarele întrebări: „1. Cum intenţionaţi să eliminaţi discriminările existente în prezent între copiii din grădiniţele de stat şi cei din cele particulare?; 2. Care sunt cauzele generatoare de lipsa prezenţei celor mici la cursurile învăţământului preşcolar?; 3. Ce procent de neşcolarizare există în prezent în învăţământul preşcolar, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Tulcea?”.
„În momentul de faţă, din totalul celor aproximativ 635.000 de preşcolari înscrişi în grădiniţele din România, doar aproximativ 559.000 beneficiază de alocarea de 2.800 lei/preşcolar/an, în timp ce un număr de 55.000 sunt în sistemul privat, iar 21.000 nu sunt integraţi în sistemul educaţional. O suplimentare bugetară ar elimina discriminarea la care sunt supuşi aceşti preşcolari, şi, în acelaşi timp, ar stimula integrarea socială a unui număr important de copii care nu frecventează sistemul”, a concluzionat deputatul PSD Tulcea.

Biroul de Presă al deputat PSD Tulcea Neviser Zaharcu, 9 februarie 2016