Deputatul Radu Anișoara a votat amendamentele privind recalcularea pensiei anticipate

 

anisoara comisie“ Am avut în dezbatere și am votat în cadrul Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, completarea art.65 din Legea 263/2010, în sensul recalculării pensiei anticipate parțiale pentru persoanele care s-au pensionat în intervalul 01.02.2011 – 16.07. 2016. Se are în vedere evitarea aplicării unui tratament diferențiat beneficiarilor de pensii anticipate parțiale și, totodată, nu se mai încalcă principiul tratamentului egal între aceștia” a declarat deputatul tulcean, Radu Anișoara.

“Recalcularea se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, prevede proiectul de lege.

Reamintim faptul că, din 17 iulie 2016, modul în care este calculată pensia anticipată parțială a fost schimbat semnificativ, astfel că persoanele care au cerut pensionarea începând cu acea dată au beneficiat și beneficiază și în prezent de condiții mai avantajoase, diminuarea cuantumului pensiei stabilindu-se în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul obligatoriu și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Astfel, în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet, diminuările pentru fiecare lună de anticipare au fost (și sunt și în prezent) de 0,50% (pentru un stagiu suplimentar de până la un an), 0,45% (peste un an), 0,40% (peste 2 ani), 0,35% (peste 3 ani), 0,30% (peste 4 ani), 0,25% (peste 5 ani), 0,20% (peste 6 ani) și 0,15% (între 7 și 8 ani).