Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

DEPUTATUL SIMION, PROIECT DE LEGE PENTRU LOCUITORII DELTEI: SUBVENȚIONAREA UNEI PĂRȚI DIN TAXA DE COLECTARE A DEȘEURILOR DEPUTATUL SIMION, PROIECT DE LEGE PENTRU LOCUITORII DELTEI: SUBVENȚIONAREA UNEI PĂRȚI DIN TAXA DE COLECTARE A DEȘEURILOR
Deputatul tulcean Lucian Simion a inițiat o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în... DEPUTATUL SIMION, PROIECT DE LEGE PENTRU LOCUITORII DELTEI: SUBVENȚIONAREA UNEI PĂRȚI DIN TAXA DE COLECTARE A DEȘEURILOR

Deputatul tulcean Lucian Simion a inițiat o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”. Proiectul ce îi are ca și co-inițiatori pe deputații tulceni Anișoara Radu și Mirela Furtună, propune ca familiile domiciliate în localităţile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării să beneficieze de subvenționarea integrală a componenţei de transport din taxa de colectare a deșeurilor menajere și de tarife, măsura adăugându-se celorlalte facilitați deja existente.

„Delta Dunării este locuită, este tranzitată de ambarcațiuni mai mici sau mai mari și a devenit o importantă destinație turistică. Această activitate umană în zonă este generatoare de deșeuri, iar fenomenul este doar în mică măsură controlat. Serviciul de colectare a deșeurilor nu este asigurat pentru toate localitățile Deltei, iar pentru salubrizarea/igienizarea traseelor turistice nu există nici un program prestabilit. Din aceste cauze se formează depozite de deșeuri necontrolate, în preajma localităților și pe traseele turistice, în locurile de campare, dar și în zonele de tranzit. Malurile canalelor și multe alte zone sunt invadate de deșeuri dispersate, iar acestea ajung de multe ori în apa canalelor. Habitatul natural este profund afectat de materialele eterogene din deșeuri care poluează solul sau apă, astfel încât structura și caracteristicile unice ale spațiului Deltei sunt în pericol de degradare.
Având în vedere aceste aspecte, funcționarea unui sistem integrat de gestionare al deșeurilor devine prioritară. Acest sistem este în acest moment pus la punct cu asigurarea colectării deșeurilor menajere de pe întreg cuprinsul Deltei Dunării și transportul acestora pe auto pe drumuri ne modernizate din Delta sau cu barje specializate la Depozitul ecologic de la Mihai Bravu, care se află la 30 km de mun. Tulcea.
Principala atribuție în gestionarea deșeurilor menajere revine autorităților locale, dar acestea nu pot realiza un sistem eficient de gestionare a deșeurilor, atât din cauza condițiilor geografice, cât și din cauza unei finanțări adecvate.
În acest sens, menționăm că există o discrepanță foarte mare între cantitatea de deșeuri normată în tone/an, care se raportează la numărul de locuitori ai Deltei și este de aprox. 2381 tone/an, și cantitatea estimată de deșeuri, care ajunge la aproximativ 5000 tone/an. Subliniem că estimarea a fost realizată de autoritățile locale, luând în calcul cantitatea de deșeuri raportată în anii anteriori cu o mare dependență de numărul turiștilor care vizitează Delta Dunării.
Această dublare a cantității de deșeuri ce trebuie gestionată la nivelul autorităților locale creează dificultăți financiare însemnate acestora, care oricum au un statut special, iar veniturile lor sunt diminuate ca urmare a facilităților create la încasarea taxelor și impozitelor locale.
Având în vedere aceste aspecte, considerăm că este absolut necesar să fie subvenționată integral componentă de transport din prețul ce formează taxa de colectare a deșeurilor menajere (taxa de habitat) care este obligatorie pentru toți locuitorii Deltei Dunării începând cu anul 2018, în urma desemnării operatorului regional de salubritate, pentru toate localitățile din Delta Dunării “susține deputatul Lucian Simion în expunerea de motive a proiectului.