DEPUTATUL ȘIȘCU, CRITICĂ PENTRU MINISTRUL TEODOROVICI: „Ai avut măcar o clipă în minte imaginea satelor izolate din Delta Dunării?“

Deputatul tulcean George Șișcu citică inițiativa ministrului Eugen Teodorovici, care şi-ar dori ca toţi pensionarii să îşi încaseze banii pe card. Din cei 4,7 milioane de pensionari înregistraţi la Casa Naţională de Pensii, peste 1,7 milioane îşi încaseazã în prezent pensiile cu cardul. 

„Zilele acestea, postul naţional de televiziune a reluat un subiect deosebit de important: aberanta iniţiativă a Guvernului de a face economie, forţându-i pe pensionari să îşi încaseze bănuţii cuveniţi după ani de muncă prin intermediul unor mijloace moderne (dar inaccesibile majorităţii) de plată.
Într-un interviu acordat DCNEWS RO în luna octombrie, Eugen Orlando Teodorovici, onor ministrul Finanţelor, a declarat că 600 de milioane lei, cheltuiţi anual pentru plata pensiilor prin intermediul Poştei Române, pot fi distribuiţi administraţiilor locale pentru investiţii. Cu alte cuvinte, şi-ar dori ca toţi pensionarii să îşi încaseze banii pe card. Din cei 4,7 milioane de pensionari înregistraţi la Casa Naţională de Pensii, peste 1,7 milioane îşi încaseazã în prezent pensiile cu cardul.
Marea majoritate preferă să îşi primească drepturile prin intermediul factorului poştal, iar cei care avem o rudă în vârstă cunoaştem şi motivele: lipsa unor cunoştinţe tehnice de bază, probleme de sănătate care îl împiedică pe titularul dreptului să se deplaseze la un ATM, lipsa ATM-urilor în mediul rural, teama de hoţi.
Având în vedere că atât subsemnatul, cât şi onor ministrul Teodorovici reprezentăm acelaşi judeţ în Parlamentul României, îmi permit să îl întreb public: atunci când a analizat elementele pro şi contra ale ideii cu cardurile a avut măcar o clipă în minte imaginea satelor izolate din Delta Dunării, unele dintre ele separate de ape de satul reşedinţă de comună ?
Ca să nu mai spun că ideea unui ATM universal, care să emită talonul de pensii, mi se pare la fel de fantezistă cu aceea că o entitate va bate coclaurii judeţului Tulcea, pe apă şi uscat, ca să alimenteze cu bani toate dispozitivele din incinta primăriilor !
Ministrul Finanţelor mai vorbea în declaraţia mai sus menţionată de acordarea unor bonusuri şi de scutirea de comisioane. Poate că ar fi bine să cugete şi să facă un calcul dacă nu cumva bonusurile însumate vor da un rezultat mai mare sau cel puţin egal cu 600.000.000 de lei!“ a declarat deputatul liberal George Șișcu.