DEPUTATUL ȘIȘCU: „Depunem o moţiune împotriva ministrului Transporturilor“

„Este cert că lipsa infrastructurii de transporturi ne duce într-o situație critică din punct de vedere al dezvoltării economice, ne condamnă la izolare, reduce fluxurile de investiţii străine în țară şi implicit crearea de locuri de muncă şi împiedică dezvoltarea durabilă a regiunilor noastre.

Acesta este și motivul pentru care l-am avut invitat la Comisia pentru Transporturi a Camerei Deputaților, din care fac parte, pe dl ministru Lucian Șova, pentru o dezbatere privind punctele critice existente ale infrastructurii din România, precum şi stadiul implementării proiectelor de modernizare a infrastructurii de transport rutier si feroviar.

Motivele care ne-au determinat să facem acestă invitație au fost: blocarea tuturor proiectelor de infrastructură, incapacitatea de a absorbi fonduri europene pe Programul Operaţional „Investiţii Mari”, nedemararea niciunui proiect nou cu finanţare europeană din cadrul Master Planului, ieşirea din termene în ceea ce priveşte aplicarea Master Planului, prin faptul că nu s-au demarat tronsoane de autostradă fundamentale (cum ar fi tronsonul Sibiu – Piteşti sau tronsonul Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni).

Acestea au fost problemele la care am dorit să avem un răspuns oficial, cu speranța că în cel mai scurt termen se vor găsi soluții pentru rezolvarea lor. Ce am auzit în schimb, a fost o învinuire a antreprenorilor care se ocupă de executarea autostrăzilor, care nu ar respecta termenele asumate prin contract, am vazut guvernanții dând din umeri, lipsiți de soluții și pierduți în hățișul birocratic.

Am aflat, de asemenea, cu stupoare, cum din cauza unui buget constant subdimensionat, se degradează aproximativ 320 de kilometri de cale ferată, dar se repară în schimb doar 16 kilometri.

Astfel, deși suntem al doilea mare stat din Europa Centrală și de Est, am rămas codași printre țările din regiune, din punct de vedere al numărului de kilometri de autostradă raportat la populație și la suprafață, dar și la număr de kilometri de cale ferată la standarde europene.

Stimați colegi, dacă de-a lungul timpului toate declarațiile guvernanților ar fi fost respectate, am fi ajuns ca în anul 2018 să avem mii de kilometri de autostradă, însă, din păcate, țara noastră are în acest moment doar 750 kilometri funcționali, motiv pentru care am fost declarați rușinea Europei la infrastructură rutieră.

În aceste condiții, Partidul Național Liberal a luat decizia de a depune și o moţiune împotriva ministrului Transporturilor, la Senat, în cursul acestei săptămâni.

Stimați colegi, PNL nu dorește decât ca proiectele asumate de Guvern să fie duse la bun sfârșit, dorește ca regiunile țării să nu se mai dezvolte diferit din cauza lipsei de infrastructură, dorim să nu mai avem sute de accidente rutiere soldate cu sute de morți anual, din lipsa de implicare a autorităților publice. Vrem să simțim că suntem cu adevărat o țară membră a UE și din punct de vedere al infrastructurii de transport“.

Deputat PNL, Circumscripția 38 Tulcea

Șișcu George