Deputatul Șișcu: „Guvernanții și reprezentanții A.R.B.D.D să înțeleagă că omul e cea mai importantă viețuitoare din Deltă “

Deputatul George Șișcu

Deputatul liberal George Șișcu trage un semnal de alarmă vizavi de necesitatea implementării unor măsuri compensatorii pentru producătorii afectați direct și indirect de epidemia de pestă porcină
„Am urmărit cu îngrijorare măsurile dispuse de autorități în urma descoperirii bolii pesta porcină africană la Tulcea. Acum județul este în carantină, după ce au fost confirmate până în prezent peste două sute de cazuri, atât la gospodării individuale, cât şi la unul dintre cei mai mari procesatori de carne din ţară, Carniprod.
Guvernul a adoptat zilele trecute Hotărârea nr. 484, prin care reglementează metodologia unor despăgubiri ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.
Printre altele, H.G. menţionată stabileşte documentele care trebuie depuse de proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pestă porcină africană, ucise sau ucise preventiv, în vederea acordării de despăgubiri și consider că procedură este foarte complicată, mai ales dacă ne referim la micii crescători.
Sper că Guvernul României a avut în calcul nu doar despăgubirea persoanelor fizice, ci şi anumite forme de compensaţii pentru ferme şi complexe, nevoite în astfel de cazuri nefericite, să își închidă porţile, să oprească producţia şi să disponibilizeze angajaţii. Aceste firme înregistrează pierderi uriașe, ce depășesc cu mult prețul animalelor sacrificate. Aceste pierderi se extind în plan economic la tot lanțul de producători și beneficiari, iar în plan social afectează, în cazul Carniprod, sute de familii.
Un alt aspect este cel legat de interzicerea vânătorii în Delta Dunării. Peste porcină africană a ajuns la noi din Ucraina, prin mistreții vânați în țara vecină, care au traversat Dunărea. Aceștia au îmbolnăvit populațiile de mistreți din Delta Dunării. Statul a dispus omorârea a aproape 50.000 de porci în județul Tulcea, dar interzice vânătoarea mistreților purtători ai aceleiași boli, din Deltă. Atât guvernanții cât și reprezentanții Administrației Biosferei Delta Dunării trebuie să înțeleagă că cea mai importantă viețuitoare din Deltă este omul, adesea marginalizat din cauza unei legislații obtuze.
De aceea, ar trebui schimbată legea vânătorii, astfel încât să se dea posibilitatea ca în anumite situații, cum este cea actuală de exemplu, să fie vânate animale din Deltă, pentru menținerea unui echilibru între natură și viața oamenilor “a declarat deputatul George Șișcu..