Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul Șișcu: „În județul Tulcea mai există un singur centru de colectare a lânii, o spală în Turcia și exportă în India!“ Deputatul Șișcu: „În județul Tulcea mai există un singur centru de colectare a lânii, o spală în Turcia și exportă în India!“
Săptămâna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul nr. 1474 /21 noiembrie 2018 al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care... Deputatul Șișcu: „În județul Tulcea mai există un singur centru de colectare a lânii, o spală în Turcia și exportă în India!“

Săptămâna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul nr. 1474 /21 noiembrie 2018 al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care s-a aprobat valoarea totală a schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, aprobată anterior, prin Hotărârea de Guvern nr. 500/2017, suma totală alocată fiind de 14.428 mii lei. Deputatul tulcean George Șișcu (PNL) își exprimă neincrederea în această inițiativă
„Din păcate, cred că asemeni unei inițiative anterioare a ministrului Daea – campania „Alege Oaia!” (sugestiv nume !?), lansată cu pompă pe 26 octombrie 2017 la INDAGRA -, și inițiativa menită să sporească interesul pentru lâna miorițelor autohtone va avea un rezultat departe de așteptări!
Toți cei interesați să primească fabuloasa subvenție de 1 leu/kg lână comercializată au avut obligația să depună până la 1 iulie o solicitare în acest sens la direcțiile agricole, iar din articolul 9 al H.G. 500/2017 potențialii beneficiari au aflat (probabil cu bucurie) că s-a înființat Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a crescătorilor de ovine și caprine pentru comercializarea lânii.
Am încercat să găsesc și eu pe net mai sus pomenitul Registru dar, din păcate, duminică, pe 2 decembrie, site-ul Direcției Agricole Tulcea era inactiv, contul fiind suspendat.
Așa că am fost nevoit să caut date prin alte părți, pentru o imagine de ansamblu. Astfel, pe site-ul Institutului Național de Statistică am găsit situația efectivelor de animale și producția agricolă pe anul 2017 (http://www.insse.ro/…/efective_de_animale_si_productia_anim…) și de acolo am aflat că județul nostru deținea la 1 decembrie 2017 o populație de ovine + caprine de 413.270 capete. La capitolul producție de lână, cifrele includeau nu doar Tulcea, ci și celelalte 5 județe din Regiunea de Sud Est, producția totală fiind de 3.603.892 kg, cam 2,4 kg per animal, având în vedere efectivul de 1.494.162 capete din regiune.
Asta ar însemna, în mare, că un producător va putea obține o subvenție de vreo 2,4 lei pentru fiecare ovină tunsă din bătătură, în condițiile în care mâna de lucru necesară pentru tunderea oilor (greu de găsit în condițiile depopulării și îmbătrânirii populației ) + costurile de transport la centrul de colectare ar fi mult mai scumpe decât banii primiți de la ministrul Daea, așa că e cam greu de probat componenta de stimulare financiară a inițiativei domnului ministru!
Prin urmare, m-am văzut nevoit să încerc să privesc toată treaba din alt unghi: codrul e frate cu românul, Miorița e un simbol al literaturii române, carnea de oaie are mai puțin colesterol, lâna e considerată de mai mulți ani un material izolator care ar putea înlocui cu succes polistirenul, iar dl. Daea a văzut în ea o sursă de viitoare venituri pentru producători și o valoroasă materie primă pentru piața internă!
Doar că, verificând lista centrelor de colectare a lânii, actualizată la 28 februarie a.c. de Gazeta de Agricultură (https://www.gazetadeagricultura.info/…/20609-lista-centrelo…), am văzut că în județul nostru există un singur centru de colectare, la Baia, care, potrivit descrierii, realizează: „colectare, sortare, balotare – spălare în Turcia – export India”.
Așa că, dacă se mai întreabă careva de ce a îmbrăcat formă pompoasă de act normativ o idee sortită eșecului, o să vă răspund răspicat, după analiza de mai sus: D’aia!“ a declarat deputatul George Șișcu.