DEPUTATUL ȘIȘCU SOLICITĂ DEMISIA MINISTRULUI EDUCAȚIEI!

Prin intermediul unei declarații politice prezentate în cadrul plenului Camerei Deputaților pe data de 12 septembrie, deputatul liberal George Șișcu a solicitat demisia ministrului Educației

„Anul școlar 2018-2019 începe sub semnul manualelor greșite, scoase rapid de Editura Didactică și Pedagogică. Copiii de clasele I, a II-a și a VI-a învață pentru prima dată după manuale făcute de editura unică a Ministerului Educației.

          Pline de greșeli, fără variantă digitală și într-un singur volum, manualele sunt rezultatul unui contract de 24 milioane lei, atribuit direct de Minister către Editură și ținut la secret de ambele instituții. Astfel, manualul unic de Geografie clasa a VI-a lipsește cu totul de pe băncile elevilor, după ce au fost semnalate greșelile grave pe care le conține, iar Ministerul a decis retipărirea lui, iar pentru manualele de Istorie clasa a VI-a și Biologie calsa a VI-a vor fi tipărite erate.

Se dovedește încă o dată că decizia Ministerului Educației de a face manuale printr-o editură unică este una greșită, așa cum PNL a atras atenția încă de la început. Am atras atenția că nu există o bază legală pentru un astfel de act normativ, dovadă faptul că Ordonanța de Urgență care transforma Editura Didactică și Pedagogică din regie în S.A. a fost declarată neconstituțională.

Și problemele din sistemul educațional nu se opresc aici, deoarece datele statistice arată că din cele 6.200 de unităţi de învăţământ care au nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu, peste 3.800 nu o deţin, pentru 495 de construcţii nu a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, iar în 2018 au fost emise 246 de autorizaţii şi 852 de avize de securitate. De asemenea, datele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) arată că apoape 4.000 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie sanitară de funcţionare sau au primit aviz negativ de la autoritățile sanitare.

Situaţia este una fără precedent, dar guvernanții nu-și asumă responsabilitatea, deși se bat cu pumnii în piept că educația este o prioritate pentru acest Guvern. Ce așteptări putem însă avea de la un ministru al educației care face greșeli gramaticale și un Prim ministru care face gafă după gafă? Ce așteptări putem avea de la un guvern interesat doar de grupurile de afaceri clientelare care se războiesc pentru a accesa uriașe fonduri din bani publici?

Corupția, domnilor guvernanți, este motivul real al problemelor existente în sistemul de educație, deoarece în vreme ce toate statele europene privesc educaţia ca piloni principali ai construcției unei societăți, Guvernul dumneavoastră sugrumă în fașă viitorul noilor generații.

 Domnule Ministru Valentin Popa,

 Vă cer DEMISIA, pentru lipsa de interes față de educație, pentru protejarea incompetenței și mai ales pentru incompetența dumneavoastră de a gestiona treburile din educație, ca să nu mai vorbim de lipsa de viziune pentru viitorul copiilor noștri.

 Vă mulţumesc!“

Deputat PNL

 Șișcu George