„Dintre toate statele europene, România este ţara cu cei mai mulţi nou-născuți morţi în spitale“

Deputatul liberal George Șișcu a prezentat în plen o declarație politică referitoare la condițiile de trai și situația demografică din România, criticând lipsa măsurilor pentru scăderea mortalității infantile.
„În România guvernată de domnul Dragnea, tinerii nu au un loc de muncă, pensionarii trăiesc la limita subzistenţei încercând să se descurce cu o pensie infimă, asistaţilor sociali nu li se dă nicio şansă, nevoile unui copil trebuie satisfăcute cu inadmisibila sumă de 84 lei pe lună, și cel mai grav, sunt înregistrate cote record la capitolul mortalitatea infantilă.
Dintre toate statele europene, România este ţara cu cei mai mulţi nou-născuți morţi în spitale. Tragedia se amplifică şi pentru că multe dintre mamele acestora mor odată cu ei, România numărându-se printre ţările cu cea mai mare mortalitate maternă.
Conform raportului INS de anul trecut, ţara noastră este statul membru al UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, de 7,6 decese la 1.000 născuţi vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE, de 3,6/1.000 născuţi vii.
Drept urmare, România este țara europeană în care este cel mai rău să fii mamă sau nou născut. Aici, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar principala cauză a acestui flagel este prematuritatea. Deşi par simple cifre, grav este că, în spatele lor, se află nenumărate drame umane, care, cu voință și dedicare, ar fi putut fi prevenite.
Dacă s-ar aloca mai mulți bani pentru îngrijirea nou-născuților prematuri din maternități și secțiile de terapie intensivă neonatală din spitale, lucrurile ar sta cu totul altfel. În schimb dumneavoastră stabiliţi bugete nerealiste care nu asigură echipamentele medicale necesare și un personal suficient!
Deşi în România se înregistrează o continuă scădere demografică, nu aţi avut niciun fel de politică în acest domeniu, nu aveți un program susținut prin care toate sarcinile să fie urmărite, să fie depistate riscurile și nu aţi venit cu niciun program de informare a mamelor din comunitățile defavorizate, așa cum era normal.
Stimați guvernanți, unul dintre drepturile fundamentale ale unui copil este dreptul la viață, dar, pentru dumneavoastră, această categorie a încetat să mai fie o preocupare! “
Șișcu George, deputat PNL