DNA, amănunte din ancheta în urma căruia președintele PMP Tulcea, Victor Tarhon, a fost condamnat pentru luare de mită

Odată cu condamnarea președintelui PMP Tulcea,actual vicepreședinte al Consiliului Județean, Victor Tarhon, la patru ani de închisoare cu suspendare, au ieșit la iveala și amănunte din ancheta și rechizitoriul procurorilor DNA.

Interesant este și faptul că deși statutul PMP menționează faptul că trimiterea in judecată atrage suspendarea automată, Tarhon a rămas in funcția de președinte al PMP Tulcea.

Procurorii DNA susţin că în octombrie 2009, Elena Udrea cea care se ocupa de campania electorală a candidatului Traian Băsescu, i-a solicitat lui Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea şi şeful PDL Tulcea, să identifice societăţi comerciale dispuse să achite contravaloarea unor cheltuieli efectuate în cadrul campaniei electorale.

„Elena Udrea a instigat la comiterea unei infracţiuni de corupţie, în condiţiile în care inculpata cunoştea că prin natura funcţiei inculpatul Victor Tarhon avea atribuţii concrete pe care urma să le exercite în raport cu societatea de la care urmau să fie solicitate foloasele”, se arată în motivarea primei instanţe.

Conform rechizitoriului DNA, Tarhon a identificat firma Glacial Prod SRL, care în acel moment derula mai multe contracte ce erau plătite de Consiliul Judeţean Tulcea.

Astfel, preşedintele CJ Tulcea l-a invitat în biroul său pe omul de afaceri Vasile Ivan, patronul Glacial Prod SRL, firmă care avea şase contracte plătite direct sau prin intermediul Consiliului Judeţean. Printre aceste contracte se numără ,,Modernizarea infrastructurii de acces către zona turistică Murighiol – Uzlina – Dunavăţ”, cu o valoare de 50 milioane de lei, „Reabilitare DJ222, Tulcea – Sarichioi – Enisala, km. 2+530 – 40+000, valoare finanţată de 25.415.083,01 de lei sau „Modernizare DJ222A, Nifon – Luncaviţa, km. 16+000 – 37+545”, valoare finanţată de 11.717.594,38 de lei.

„Se constată astfel faptul că inculpatul avea la data faptelor, în mod evident, atribuţii ce puteau influenţa modul de derulare în primul rând a contractelor finanţate din bugetul propriu al consiliului judeţean dar şi în cazul celor finanţate din bugetul de stat avându-se în vedere implicarea consiliilor judeţene în efectuarea plăţilor lunare către unităţile administrativ teritoriale beneficiare”, spun judecătorii.

Tarhon i-a comunicat (lui Vasile Ivan, patronul Glacial Prod SRL n.red.) că va trebui să încheie mai multe contracte, în valoare de aproximativ 700.000 de lei, cu societăţi comerciale ai căror reprezentanţi îl vor contacta ulterior. În argumentarea acestei solicitări, Tarhon i-a cerut <<să pună umărul la programul electoral>>”, spun procurorii DNA.

A fost singura întâlnire dintre cei doi. Ulterior, omul de afaceri a fost contactat de patru firme implicate în campania electorală a lui Traian Băsescu şi în referendumul iniţiat la acea vreme de acesta: S.C. Everest Media S.R.L. (martorul Băncilă Cătălin Adrian), S.C. Lomar Media S.R.L. (martorul Ghincioiu Ovidiu Lorel), S.C. REDQSUAD FILM S.R.L. (martorul Lungu Ştefan) şi S.C. TOTAL MEDIA S.R.L. (martorul Dragomir Ion Cosmin).

„S.C. Glacial Prod SRL a încheiat contracte fictive de consultanţă şi servicii de publicitate cu societăţile comerciale menţionate şi a realizat următoarele plăţi, în valoare totală de 691.029,63 de lei”, spun procurorii DNA.

În realitate, banii au fost cheltuiţi pentru publicitate stradală pe parcursul campaniei lui Traian Băsescu, pe tipărirea de afişe electorale, publicarea de articole electorale în diferite ziare, publicarea de reclame electorale sau servicii de monitorizare a presei.

Sursa DNA, Adevărul.