Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

DUPĂ CE ȘELARU ȘI-A ABANDONAT ELECTORATUL,LOCUL DIN CONSILIUL LOCAL VA RĂMÂNE VACANT DUPĂ CE ȘELARU ȘI-A ABANDONAT ELECTORATUL,LOCUL DIN CONSILIUL LOCAL VA RĂMÂNE VACANT
Consiliul Local își va continua activitatea cu un consilier în minus, pană la alegerile locale de anul viitor, după demisia consilierului independent Marian Valentin... DUPĂ CE ȘELARU ȘI-A ABANDONAT ELECTORATUL,LOCUL DIN CONSILIUL LOCAL VA RĂMÂNE VACANT

Consiliul Local își va continua activitatea cu un consilier în minus, pană la alegerile locale de anul viitor, după demisia consilierului independent Marian Valentin Șelaru.
Șelaru a abandonat promisiunile făcute celor ce l-au votat, preferând un contract de muncă în străinătate. Ţinând cont de faptul că alesul independent nu a avut nici măcar o singură inițiativă pe ordinea de zi a ședințelor, în aproximativ 3 ani de zile, pierderea nu ar fi importantă, iar deși unele partide au pus ochii pe mandatul lăsat liber, acesta nu va reveni nimănui, după cum ne lămurește o adresă oficială emisă de Prefectura Tulcea la data de 14.07.2016.
Adresă a fost emisă cu privire la reglementarea situațiilor în care se vacantează mandatul unui consilier independent sau cel al unui consilier local/județean ales pe lista unui partid politic care a fost radiat sau a unui partid politic care nu mai are supleanți pe liste.
„În cadrul procesului electoral, mandatele se obțin numai ca rezultat al voturilor exprimate de alegători în favoarea formațiunilor politice sau a candidaților independenți.
Un mandat care a fost atribuit, în urma rezultatelor votului, listei unui partid sau candidat independent, nu poate că, ulterior, în caz de vacantare a acestuia, să fie transferat unui alt partid, nici chiar dacă acesta este partidul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate deoarece s-ar ajunge, în mod nejustificat, la o majorare a numărului mandatelor unui partid cu un alt program electoral și astfel la modificarea configurației politice, așa cum aceasta a rezultat din voința electoratului.
Chiar dacă dispozițiile Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali nu mai reglementează explicit modalitatea de atribuire a mandatului în situațiile de vacantare a locului unui consilier independent sau cel al unui consilier local/județean ales pe lista unui partid politic care a fost radiat sau a unui partid politic care nu mai are supleanți pe liste, în aceste cazuri, completarea locului/locurilor vacante se poate face doar în urma unui vot exprimat de corpul electoral, în cadrul unor alegeri parțiale de completare a structurii consiliului local sau județean respectiv. Acest lucru este reglementat prin considerentele Deciziei nr. 1219/18.12.2007 a Curții Constituționale, publicată în Monitorul Oficial nr. 117/14.12.2008, general obligatorie “precizează prefectul Lucian Furdui.
Astfel Consiliul Local va funcționa cu doar 20 de aleși,