Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Educația financiară se va preda de la anul în școli Educația financiară se va preda de la anul în școli
Prima lege iniţiată de mine în actualul mandat, referitoare la introducerea educaţiei financiare în învăţământul preuniversitar, a fost adoptată de Senat, în data de... Educația financiară se va preda de la anul în școli

Prima lege iniţiată de mine în actualul mandat, referitoare la introducerea educaţiei financiare în învăţământul preuniversitar, a fost adoptată de Senat, în data de 18 octombrie, cu 126 de voturi pentru, 0 împotrivă și 1 abținere.
Alături de mine, propunerea a fost semnată de doamna deputat Natalia Intotero, preşedinta Comisiei penrtru învăţământ din Camera Deputaţilor, şi de domnii deputaţi Cristea Andi, Lungu Daniel şi Ţepeluş Laurenţiu.
Din anul următor școlar, elevii de licei vor învăța noțiuni cu privire la gestionarea unui buget propriu, despre diferența dintre un activ și un pasiv, despre funcționarea creditelor (creditul ipotecar, creditul de nevoi personale, leasingul). De asemenea, vor înțelege diferența dintre un card de credit și un card de debit, ce înseamnă o instituție financiară nebancară și cum funcționează creditele acordate pe termen scurt.
Mai mult, elevii vor cunoaște care este importanța economisirii, alături de câteva elemente de bază cu privire la modul în care se poate investi pe bursă.
De foarte multe ori auzit în spațiul public sintagma ”românii sunt lipsiți de educație financiară”, am făcut primul pas spre a schimba acest lucru.
Rezultatul reprezintă o victorie pentru întreaga noastră societate, dar nu este suficient. Consider absolut necesară reformarea planurilor cadru de învățământ și schimbarea manualelor depășite, pentru a nu mai avea în școli manual de informatică care să aibă pe copertă monitoare cu tub catodic și dischete. Este nevoie de o reformă reală a învățământului preuniversitar și de aducerea la zi a informațiilor pe care le predăm elevilor.

Mirela Furtună, deputat PSD Tulcea