„Educația, un proiect ratat”

Miercuri, 15 septembrie a.c., am susținut în plenul Camerei Deputaților declarația politică intitulată ”Testaţi, nu vă mai certaţi!”

Am subliniat încă din start că școlile nu sunt pregătite în contextul valului 4 al pandemiei SARS-CoV2.
Inclusiv ministrul educaţiei a recunoscut că experienţa şcolii online a fost un dezastru, deoarece mii de elevi nu au acces la echipamente şi conexiune la internet, iar profesorii nu au nici instrumentele, nici instruirea necesară pentru a preda online. PSD a spus acest lucru încă din 2020, apreciem că ni se dă dreptate, dar e o consolare amară.
Ca ministru al educaţiei ar fi trebuit să ia măsurile necesare, au promis că vor dota cu tablete şi internet toţii copii, dar la un an distanţă guvernanţii recunosc că nu au reuşit nici măcar acest lucru.
Este evident că şcolile nu sunt pregătite şi nu mai există nicio scuză, având în vedere că au avut peste un an de zile la dispoziţie pentru a lua măsurile necesare, dar au preferat să se certe.
Având în vedere aceste aspecte mi se pare iresponsabilă abandonarea de către Guvern a testării periodice a elevilor.
În contextul în care elevii sub 12 ani nu dispun de opțiunea vaccinării, iar studiile validate la nivel internațional arată că persoanele vaccinate care au împlinit această vârstă pot transmite virusul, testarea periodică a elevilor, cu cel puțin câte două teste pe săptămână, reprezintă o măsură vitală pentru menținerea școlilor deschise în condiții de siguranță.
Foarte probabil multe şcoli se vor închide în la scurt timp, iar elevii vor reveni la aşa-zisul învăţământ online, cu efecte devastatoare pentru educaţia şi sănătatea copiilor noştri.
Mai mult, în această perioadă dificilă, Guvernul a alocat educaţiei un buget de doar 2,5% din PIB, din care 70% sunt doar cheltuieli salariale. Practic alocaţia a primit cel mai mic buget din ultimii 30 de ani, o ruşine.
Fac un apel la guvernanţi să adopte măsuri preventive de testare a elevilor pentru a evita pe cât posibil revenirea la învăţământul online.
Educația, din păcate, sub noua guvernare de dreapta nu reprezintă o prioritate, iar acest lucru se vede și va avea efecte pe termen lung.

Deputat Mirela Furtună, PSD Tulcea