Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Etnic mobil-Eleni în Elada Etnic mobil-Eleni în Elada
Astfel se numeşte un proiect iniţiat de Asociaţia Comunităţii Tinerilor Eleni din Tulcea ( ACTE Tulcea), care a beneficiat de finanţare nerambursabilă din fondurile... Etnic mobil-Eleni în Elada

peliAstfel se numeşte un proiect iniţiat de Asociaţia Comunităţii Tinerilor Eleni din Tulcea ( ACTE Tulcea), care a beneficiat de finanţare nerambursabilă din fondurile speciale acordate conform prevederilor legale de Consiliul Judeţean Tulcea pe anul 2015. Proiectul s-a derulat în perioada 10-17 august 2015, în Thessaloniki, Grecia, dar şi în localităţi din jurul oraşului Thessaloniki.
Proiectul a avut ca scop promovarea şi păstrarea patrimoniului şi a tradiţiilor culturale nord-dobrogene, precum şi dezvoltarea cooperării culturale internaţionale.
Obiectivul general al proiectului a constat în cultivarea specificului interetnic al judeţului Tulcea prin implicarea unui număr de 22 de tineri, elevi ai unităţilor de învăţământ tulcene, studenţi cu origini tulcene, în pregătirea, prezentarea şi explicarea unui spectacol coregrafic cu specific grecesc.
Obiectivele specifice ale proiectului au avut în vedere creşterea nivelului de informare în rândul a 22 de tineri implicaţi în proiect, cu privire la patrimoniul cultural, istoric şi natural al judeţului Tulcea, dar şi a patrimoniului cultural, istoric şi natural al Greciei, dar şi promovarea patrimoniului cultural, istoric şi natural al judeţului Tulcea, în vederea stabilirii de bune relaţii transfrontaliere şi punerii bazelor unor proiecte viitoare.
pddActivităţile desfăşurate în cadrul acestui proiect au creat premisele unei viitoare colaborări a ACTE Tulcea cu Uniuniea Asociaţiilor Culturale din Salonic, precum şi cu Federaţia Tuturor Comunităţilor din Tracia de Est-Tracia de Nord.
Delegaţia tulceană a ACTE a cuprins 25 de persoane, majoritatea dansatori, dar şi reprezentanţi ai organizaţiei elene tulcene, iar în cadrul proiectului au fost realizate trei spectacole cu specific grecesc prezentate publicului larg.
Primul spectacol s-a desfăşurat în data de 12.08.2015 în Piaţa Elefterias (Eleftherias) zona LadadikaThessaloniki. Acest spectacol s-a bucurat de un număr de aproximativ 200 de spectatori, ţinând cont de faptul că luna august este o lună de concediu a Greciei, iar majoritatea populaţiei din Salonic a fost plecată în concedii.
La invitaţia preşedintelui Comunităţii Municipale NeousEpivatesAlexandrosRouftis, în data de 13.08.2015 s-a susţinut cel de-al doilea spectacol în localitatea NeousEpivates, localitate locuită de traci.
Alături de domnul AlexandrosRouftis au fost prezenţi: Georgeos Kariotis, viceprimarul localităţii Neous Epivates; Karabalis Georgios, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Culturale din Salonic; ZioannisIoannidis casierul Uniunii Asociaţiilor Culturale din Salonic.
Fiind foarte impresionaţi de spectacolul susţinut de ansamblul Odyssea ni s-a propus ca în data de 15.08.2015 să participăm la Festivalul vinului din localitatea Kitros.
După susţinerea spectacolului s-au împărţit pliante şi au fost informate persoanele care au asistat la spectacol despre patrimoniul cultural, istoric şi natural al judeţului Tulcea.
În data de 15.08.2015 am susţinut spectacolul în localitatea Kitros, localitate locuită de traci.
În această localitate de Ziua Sfintei Marii se organizează, în fiecare an, Festivalul vinului. La festival au fost prezente 5000 de persoane, cifră oficială comunicată de către organizatori.
În cadrul festivalului am fost numiţi invitaţi de onoare deoarece am prezentat trei dansuri tracice acompaniaţi de orchestra Evrintikizigia.
Festivalul a fost deschis de un grup de copii al şcolii din localitate, care a prezentat ritualul de fabricare a vinului şi câteva dansuri tracice specifice localităţii lor.
Fiind invitaţi de onoare am fost prezentaţi de doamna Evdokia Papahristoudi, preşedinta Federaţiei Tuturor Comunităţilor din Tracia de Est-Tracia de Nord, care ne-a cerut să vorbim despre organizaţia noastră, ansamblul Odyssea şi zona din care provenim. Am numit-o pe doamna profesor de limbă greacă, Mirela Ciobanu, să vorbească publicului prezent despre organizaţia noastră -Asociaţia Comunităţii Tinerilor Eleni din Tulcea, despre activităţile ansamblului Odyssea şi nu în ultimul rând despre patrimoniul cultural, istoric şi natural al judeţului Tulcea.
La festival a fost prezent reporterul Kostas Stogiannaris al postului de televiziune Halkidona TV, care a solicitat o întâlnire în vederea acordării unui interviu. Interviul a avut loc în incinta hotelului Vergina, iar subiectele discuţiei au fost promovarea judeţului tulcea ,a etniei elene din judet şi prezentarea activităţii asociaţiei noastre.
Un lucru benefic pentru cei 22 de tineri dansatori implicaţi în proiect, a fost că aceştia au putut lua contact cu repere ale culturii elene la ea acasă, vizitând obiective precum Piaţa Aristotel; Piaţa Archeas Agoras; Arcul lui Galerius; Biserica Rotundă; Muzeul Kemal Ataturk; Biserica Dimitrios; Turnul Alb; Teatrul Melina Mercury; Faleza; Biserica Sofia, din oraşul Thessaloniki, dar şi faptul că aceştia s-au implicat în mod activ în promovarea patrimoniului cultural, natural şi istoric al Judeţului Tulcea în rândul publicului elen.

Preşedinte ACTE Tulcea
Ciprian Pelivan