Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

EVALUAREA ACTIVITĂȚILOR DESFĂȘURATE DE CPECA TULCEA ÎN ANUL 2016 EVALUAREA ACTIVITĂȚILOR DESFĂȘURATE DE CPECA TULCEA ÎN ANUL 2016
Activitatea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Tulcea s-a concentrat, în anul 2016, pe implementarea de proiecte, campanii şi activităţi care să răspundă... EVALUAREA ACTIVITĂȚILOR DESFĂȘURATE DE CPECA TULCEA ÎN ANUL 2016

cpecaActivitatea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Tulcea s-a concentrat, în anul 2016, pe implementarea de proiecte, campanii şi activităţi care să răspundă nevoilor comunităţii locale, având în vedere cele 3 arii de prevenire și anume prevenirea în şcoală, prevenirea în familie şi prevenirea în comunitate, dar și pe implementarea studiilor privind prevalența consumului de droguri și alcool în rândul elevilor de liceu, cât și pe acordarea serviciilor de asistență pentru consumatorii de droguri și alte substanțe psihoactive.

Astfel, la nivelul județului Tulcea au fost implementate pe segmentele de intervenție prevăzute în Planul de Acțiune Local 2013-2016 pentru implementarea Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020, după cum urmează:

  • PREVENIRE ÎN ŞCOALĂ au fost derulate: 5 proiecte naţionale de prevenire în şcoală (3 proiecte de prevenire universală şi 2 proiecte de prevenire selectivă), 1 program național, 2 campanii naționale, 1 proiect regional, 5 proiecte locale, 3 proiecte locale inițiate de parteneri și 14 activități complementare;
  • PREVENIRE ÎN FAMILIE au fost derulate: 2 proiecte (1 proiect național – componentă, 1 proiect local), 2 activități complementare;
  • PREVENIRE ÎN COMUNITATE au fost derulate: 3 campanii naționale, 1 proiect local, 4 proiecte locale inițiate de parteneri din care – 2 cu finanțare de la Primăria Mun. Tulcea, 1 finanțat de Consiliul Județean Tulcea, 1 proiect local – componentă finanțat de DJST Tulcea și 6 activități complementare.

Totodată, au fost desfășurate 16 activități specifice în domeniul voluntariatului  în care au fost implicați un număr de 8 voluntari.

De asemenea, a fost implementat Studiul local privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor din învățământul liceal și profesional, având un număr total de 698 beneficiari.

Numărul total de beneficiari ai campaniilor/ programelor/ proiectelor/ activităților de prevenire desfășurate în anul 2016 a fost de 12.216 persoane.

Rezultatele obținute relevă o cooperare interinstituțională unitară și eficientă, menținându-se astfel, un nivel redus privind problematica traficului și consumului de droguri pe aria municipiului și județului Tulcea.

Pentru anul 2017, CPECA Tulcea își propune creșterea gradului de intervenție la nivel preventiv cât și dezvoltarea de noi instrumente în psihodiagnoză și asistență de specialitate pentru beneficiarii din categoriile cu incidență adictivă.