Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Eveniment cultural dedicat bisericii romano-catolice „Sf. Gheorghe” din satul Malcoci Eveniment cultural dedicat bisericii romano-catolice „Sf. Gheorghe” din satul Malcoci
Vineri, 21 aprilie 2023, începând cu ora 16.30, Sala de Spectacole a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” va găzdui evenimentul „Kirchweih in Malkotsch. Hramul bisericii... Eveniment cultural dedicat bisericii romano-catolice „Sf. Gheorghe” din satul Malcoci

Foto arhiva

Vineri, 21 aprilie 2023, începând cu ora 16.30, Sala de Spectacole a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” va găzdui evenimentul „Kirchweih in Malkotsch. Hramul bisericii Malcoci”, organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Tulcea, Centrul #EUdivers, Liceul de Arte „George Georgescu” din Tulcea, Biblioteca Județeană „Panait Cerna Tulcea”.

Programul va include recitaluri instrumentale ale talentaților tineri Diana Amelian, Amalia Yagmur Ungureanu, Daniel Paladini, Teodora Fronescu (elevi ai doamnei profesor Maria Lupu), un recital coregrafic al Ansamblului de dansuri germane DONAU din cadrul Centrului #EUdivers, o expoziție foto dedicată moștenirii culturala a germanilor tulceni și vizionarea unui scurt metraj despre biserica din Malcoci, puse la dispoziție de Forumul Democrat al Germanilor din Tulcea.
Accesul la eveniment este liber, spectatorii sunt rugați să facă o mică donație pentru lucrările de renovare ale monumentului istoric Biserica romano-catolică „Sf. Gheorghe” din satul Malcoci.
Colonia germană de la Malcoci a fost înființată în anul 1843, locuitorii ei, originari din Alsacia și Lorena stabilindu-se pe meleaguri dobrogene după un periplu de câțiva ani în gubernia rusească Cherson. Casa de rugăciune înălțată în anul 1844 a fost înlocuită de o biserică, construită între anii 1873-1881. În anul 1902 biserica a fost finalizată și i-a fost adăugată turla. În timpul primului război mondial biserica a fost afectată de bombardamente, motiv pentru care, între anii 1917-1940 au fost făcute lucrări de renovare. În anul 1940, comunitatea germană a părăsit satul Malcoci, în urma strămutării sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich).
În anul 1975, germanii basarabeni din Malcoci, organizați într-o asociație, au donat un nou clopot bisericii. Momentul a fost imortalizat într-o frumoasă fotografie color, care va fi prezentată în cadrul expoziției din 21 aprilie 2023, prin grija Forumului Democrat al  Germanilor din Tulcea. Donația a fost marcată și prin amplasarea unei plachete metalice în incinta bisericii. Textul, extrem de emoționant, atestă puternica legătură afectivă dintre aceste meleaguri și comunitatea germană, care nu și-a uitat rădăcinile și trecutul : „Acest clopot a fost donat în 1975 de foștii malcoceni din Germania, cu ocazia întoarcerii lor acasă, după 35 de ani. Mainaschaft. Membrul Consiliului de Administrație Johann Klein
În ultimii ani, Asociația Germanilor Basarabeni, cu sediul la Stuttgart a fost extrem de implicată și activă în acțiuni menite să aducă în atenția publică obiectivul de la Malcoci, inițiind strângeri de fonduri și constituind, alături de alți factori, un grup de lucru, format din reprezentanți ai mediului public și privat.
Evenimentul ce se va desfășura pe data de 21 aprilie 2023 vine în completarea eforturilor consistente, făcute anterior de grupul de lucru al proiectului „Biserica Deschisă Malcoci” și vizează implicarea societății civile locale în demersuri menite să contribuie la conservarea și promovarea eterogenei culturi tulcene, rezultat al împletirii armonioase a tradițiilor grupurilor etnice din municipiu și județ.
Conceptul abordat vizează organizarea de evenimente publice, cu un minimum de resurse financiare, prin implicarea de instituții de cultură și organizații non-guvernamentale, destinate cetățenilor Tulcei de toate vârstele și având o componentă de strângere de fonduri din donații.
Donațiile nu condiționează accesul la activități, au un caracter facultativ.