Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

EXCLUSIV: CE SPUNE A.N.I. DESPRE PROCESULUI PIERDUT DE PRIMARUL HOGEA EXCLUSIV: CE SPUNE A.N.I. DESPRE PROCESULUI PIERDUT DE PRIMARUL HOGEA
Agenţia Naţională de Integritate lămureşte oficial, la cererea formulată de ziaruldetulcea.ro, problema procesului pierdut de primarul Constantin Hogea la Înalta Curte de Justiţie şi... EXCLUSIV: CE SPUNE A.N.I. DESPRE PROCESULUI PIERDUT DE PRIMARUL HOGEA

Agenţia Naţională de Integritate lămureşte oficial, la cererea formulată de ziaruldetulcea.ro, problema procesului pierdut de primarul Constantin Hogea la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie.

Deoarece în luna mai o parte din presa a anunţat că primarul Hogea a pierdut procesul cu A.N.I., fapt ce, vorbă clasică a primarului – „a creat o stare emoţională “, mulţi îngrămădindu-se imediat să se şi anunţe că şi candidaţi „anticipaţi “la Primărie, am decis să aşteptăm o clarificare oficială care să lămurească situaţia. Astfel, prin adresa Nr. 10155/03.07.2014 Agenţia Naţională de Integritate comunică următoarele:

„Urmare adresei dumneavoastră înregistrată la Agenția Națională de Integritate cu nr. 7689/19.05.2014 vă comunicăm următoarele:

Situația de fapt analizată: ce măsură va lua Agenția Naţională de Integritate ținând cont de faptul că raportul de evaluare privitor la Constantin Hogea, primarul Orașului Tulcea a rămas definitiv prin Decizia Înaltei Curți de Justiție și Casație.

Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, vă aducem la cunoștință următoarele:

Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative reglementează o procedură specială privind activitatea de evaluare a averii desfășurată de inspectorii de integritate din cadrul Agenției Naționale de Integritate.

Din momentul sesizării Comisiei pentru verificarea averilor, procedură este una specială, fiind reglementată de Legea nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare.

Raportul de evaluare nu este un act administrativ în sensul art. 2 alin 1 lit. c din Legea nr.554/2004, întrucât nu produce efecte juridice prin el însuși, nu creează, nu modifică și nici nu nu stinge raporturi juridice fiind un act de sesizare a Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București în vederea declanșării procedurii prevăzute de Legea nr.115/1996 pentru declararea și controlul averilor demnitarilor, magistraților, a unor persoane cu funcții de conducere și de control și funcţionarilor publici.

Prin urmare, raportul de evaluare este supus controlului Comisiei pentru verificarea averilor fiind exceptat căilor de atac prevăzute de Legea nr.554/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

În situația în care Comisia de cercetare a averilor constată, pe baza probelor administrate, că dobândirea unei cote-părţi din avere sau a anumitor bunuri determinate nu are caracter justificat, dispune trimiterea cauzei spre soluţionare curţii de apel în raza căreia domiciliază persoana a cărei avere este supusă controlului.

În consecință, în speța de față, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat cu privire la inadmisibilitatea atacării de către Constantin Hogea, în contencios administrativ, a unei sesizări a Comisiei pentru verificarea averilor, sesizare ce nu poate fi cenzurată pe această cale.

Agenţia Naţională de Integritate “

Din punct de vedere procedural avocaţii primarului Hogea au pierdut, însă pe fond, raportul cu privire la diferenţă de avere semnalată de A.N.I.a fost clasat la Curtea de Apel încă dinainte de decizia Înalţii Curţi cu privire la inadmisibilitatea prezentată mai sus.

Rămâne de văzut dacă primarul Hogea va avea vreodată curajul să declare public de la cine ar fi luat bani cu împrumut, asta deoarece în declaraţiile de avere nu a precizat acest lucru, putând fi acuzat de fals!