Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Exerciţiu: Accident chimic la SC ALUM S.A! Exerciţiu: Accident chimic la SC ALUM S.A!
    Este vorba despre un exercitiu de cooperare,  care se va desfăşura cu forţe şi mijloace în teren –  simularea unui accident chimic... Exerciţiu: Accident chimic la SC ALUM S.A!

 

  Este vorba despre un exercitiu de cooperare,  care se va desfăşura cu forţe şi mijloace în teren –  simularea unui accident chimic la SC ALUM S.A.

În data de 26.06.2013, începând cu ora 10.00,  pe strada Isaccei între zona „Giratoriu – Dedeman” şi intersecţia cu str.Taberei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,DELTA” al judeţului Tulcea va desfăşura un exerciţiu de testare a planului de urgenţă externă  al SC ALUM S.A. Tulcea, având ca temă  limitarea şi înlăturarea urmărilor unui accident chimic produs în urma deversării pe sol a unei soluţii de proces la Secţia Roşie, afectând o suprafaţă din afara amplasamentului. Conform scenariului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea va fi  înştiinţat, prin apelul de urgenţă 112, de producerea unui accident chimic la S.C. ALUM S.A.,  situat în zona  industrială Vest a municipiului Tulcea, în care s-a produs o avarie soldată cu deversarea pe sol a 30 tone a unei soluţiei de proces  (hidroxidul de aluminiu – inhalarea vaporilor produce edeme pulmonare, arsuri ale tractului respirator) şi scurgerea acesteia în interiorul perimetrului de siguranţă a instituţiei.

Deversarea s-a produs ca urmare a fisurării la bază a vasului de diluare aferent bateriei E de înaltă presiune, soluţia deversată afectând o suprafaţă de aproximativ  200 mp.

Forţele de intervenţie ale operatorului economic intervin pentru acţionarea pompelor ZUMPH în scopul limitarii deversarii soluţiei de proces. Din cauza unei defecţiuni la sistemul de alimentare cu energie electrică pompele ZUMPH nu au putut fi pornite ceea ce a provocat scurgerea din rezervor a intregii cantitati de solutie de proces, respectiv 300 tone, cantitate care s-a deversat peste bordurile de retenţie existând riscul pătrunderii în reţeaua apelor pluviale, pe alei, şi către zona CET.  Temperatura ridicata a soluţiei (105 grade C) duce la  formarea unui nor cu aerosoli alcalini. Echipele de primă intervenţie de pe secţie vor intervini operativ, dar fiind depăşite de amploarea evenimentului, este necesară intervenţia altor forţe din cadrul societăţii. Este demarată punerea în aplicare a prevederilor Planului de urgenţă internă, dar, cu toate eforturile forţelor interne de intervenţie, situaţia se agravează, norul toxic creat se propagă în afara amplasamentului operatorului economic, ca urmare se iniţiază punerea în aplicare a prevederilor Planului de urgenţă externă. Din cauza condiţiilor meteo norul alcalin începe să se deplaseze spre zona V – NV (9 Mai) ieşind în afara amplasamentului, ceea ce impune evacuarea populaţiei din zona potenţial a fi afectată.

La scurt timp Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va  întruni pentru a lua măsurile iminente ce se impun în astfel de situaţii.

Între timp vor  mai apare şi alte situaţii de urgenţă, iar forţele implicate vor  acţiona imediat  pentru a limita efectele negative, după  cum urmează: trei angajaţi a S.C. Alum S.A. care încercau să remedieze avaria produsă suferă fracturi ale membrelor inferioare, 5 muncitori suferă arsuri şi ulceraţii adânci urmare a contactului accidental cu soluţia de proces deversată, din cauza deplasării norului toxic şi a inhalării vaporilor şoferul unui autoturism produdce un accident de circulaţie cu un alt autovehicul, accident în urma căruia vor deceda pe loc două persoane, iar altele trei necesită descarcerare şi prim ajutor medical calificat, iar  un număr de 20 de persoane din rândul populaţiei, surprinsă în zona afectată, suferă intoxicaţii severe.

Având în vedere gravitatea situaţiei se va impune activarea Planului Roşu de Intervenţie.

 La acest exerciţiu vor participa următoarele forţe de sprijin: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea, Poliţia Locală Tulcea, A.R.B.D.D.-Tulcea, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu –Tulcea, Garda de Coastă – Serviciul Teritorialal al Poliţiei de Frontieră Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea, Filiala Crucea Roşie Tulcea, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Serviciul Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Ambulanţă Tulcea, Agenţia de Protecţia Mediului Tulcea, fiecare dintre acestea îndeplinându-şi atribuţiile pe linia sa .

Pentru siguranţa cetăţenilor  şi pentru o bună desfăşurare a exerciţiului, miercuri 26 iunie a.c., în intervalul orar 10.00 – 10.30,  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea va proceda la închiderea temporară a circulaţiei, pe str. Isaccei,  între zona „Giratoriu – Dedeman” şi intersecţia cu str.Taberei.