Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Exercitiu de alarmare in caz de cutremur, pe faleza din municipiul Tulcea Exercitiu de alarmare in caz de cutremur, pe faleza din municipiul Tulcea
La data de 04 decembrie 2013, cu începere de la ora 10.00, pe faleza municipiului Tulcea, în zona Căpităniei Tulcea, s-a desfăşurat un exerciţiu tactic... Exercitiu de alarmare in caz de cutremur, pe faleza din municipiul Tulcea

La data de 04 decembrie 2013, cu începere de la ora 10.00, pe faleza municipiului Tulcea, în zona Căpităniei Tulcea, s-a desfăşurat un exerciţiu tactic pentru limitarea şi înlăturarea unor situaţii de urgenţă generate de un cutremur de pământ.

Exerciţiul a fost organizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea în colaborare cu  forţele de sprijin şi  cooperare judeţene şi locale.

Situaţia tactică creată: În data de 04 noiembrie 2013, la ora 09:37, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu durata de 20 – 30  de secundecare a fost resimţit şi la Tulcea.

Pe timpul seismului, în municipiul Tulcea au fost avariate construcţii, linii electrice şi de telecomunicaţii, au fost blocate căi de comunicaţii rutiere, fiind înregistrate mai multe pierderi umane şi materiale.

În intervalul orar 09.45 – 09.55, dispeceratul primeşte prin numărul unic de apel 112, mai multe apeluri de urgenţă, iar în urma analizei acestora s-a constatat  faptul că majoritatea provin din zona falezei municipiului, unde s-au înregistrat mai multe victime şi pagube materiale.

În cel mai scurt timp, se deplasează pe faleza din Tulcea mai multe echipaje de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Tulcea,  care în urma executării recunoaşterilor la faţa locului au constatat următoarele :

–  o societate comercială executa lucrări de reamenajare a unui club aflat pe faleza oraşului, dar în urma seismului acesta a cedat datorită   modificărilor la structura de rezistenţă , surprinzând un număr de 6 muncitori sub dărâmături.

– aproximativ 10 persoane au rămas blocate la etajele superioare ale blocului turn aflat in apropierea Căpităniei Tulcea,  şi nu se pot autoevacua datorită  opturării cu elemente de construcţie a casei scării, între etaje. Dintre acestea,  două persoane sunt între etaje şi nu se pot deplasa singure, iar două sunt rănite.

– structura de rezistenţă a clădirii Departamentului Căpităniei Dunărea a fost afectată, existând riscul prăbuşirii acesteia. Reprezentanţii instituţiei solicită sprijin în vederea evacuării bunurilor cu valoare materială şi istorică mare.

– o persoană anunţă verbal posibilitatea producerii unui accident chimic pe amplasamentul SC ALUM S.A.

La scurt timp Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a  întrunit pentru a lua măsurile iminente ce se impun în astfel de situaţii.

Având în vedere gravitatea situaţiei s-a impus activarea Planului Roşu de Intervenţie. Obiectivele generale ale acestui exerciţiu sunt:

ü Verificarea viabilităţii concepţiei specifice de acţiune şi răspuns în situaţii de urgenţă;

ü Educarea privind comportamentul în situaţia producerii unui cutremur de pământ;

ü Verificarea modului de acţiune a personalului serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, referitor la gestionarea situaţiei de urgenţă create, salvarea vieţilor omeneşti, acordarea primului ajutor de bază şi calificat, înlăturarea efectelor negative produse, adoptarea măsurilor necesare revenirii la starea de normalitate;

ü Verificarea modului de cooperare în situaţii de urgenţă complexe;

ü Executarea în timp optim a operaţiunilor de intervenţie şi rezolvarea simultană a mai multor situaţii tactice ivite;

ü Însuşirea obligaţiilor ce revin personalului din conducerea unităţii de învăţământ;

ü Însuşirea cunoştinţelor şi formarea deprinderilor privind modul de comportare în situaţia producerii unui cutremur în rândul cadrelor didactice şi elevilor.

Scopul exerciţiului: antrenamentul privind modul de comportare şi măsurile ulterioare care trebuie luate ca urmare a producerii unui cutremur de pământ.

Alături de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Tulcea, la acest exerciţiu au participat următoarele forţe de sprijin: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea,  Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea , Spitalul Judeţean Tulcea- Unitatea de Primiri Urgenţe, Serviciul de Ambulanţă Tulcea, Serviciul Privat de Ambulanţă ,, Delta”, Poliţia Locală Tulcea, Filiala Crucea Roşie Tulcea, Unitatea Specială de Aviaţie Tulcea, Serviciul Telecomunicaţii Speciale, SC ENEL S.A., SC AQUASERV S.A., SC Tulcea GAZ S.A., Direcţia de Poliţie Locală Tulcea, Departamentul Căpitănii Dunărea Maritimă, Biroul Judeţean Tulcea al Arhivelor Naţionale, Direcţia Regională în Construcţii Sud-Est Constanţa – Compartimentul Tulcea, SC KOFLLER S.A., fiecare dintre acestea îndeplinându-şi atribuţiile pe linia sa .

PURTĂTOR DE CUVÂNT AL INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „DELTA” AL JUDEŢULUI TULCEA Plt. adj. Tulceanu Angela