Facturile „sting lumina “ în instituțiile de cultură din Tulcea! Actorii nu mai repetă sub lumina reflectoarelor, program redus la muzee

Activitatea instituțiilor de cultură din Tulcea este afectată după creşterea prețurilor la utilităţi – energie electrică și gaz.
Deja Institutul de Cercetări Eco- Muzeale a decis restrângerea activităților după ce prețul energiei a explodat.
„Plătim într-o lună cât plăteam în trecut pentru un an! Consiliul Județean a încercat achiziționarea de energie la Bursă însă nu am avut oferte, se va relua procedura, e singura salvare. Am luat decis să reducem activitatea și consumul la Acvariu și Basilica din Niculițel, unde în această perioadă nu sunt mulți vizitatori, dacă vom avea cereri de la grupuri vom redeschide. Asta la capitolul energie electrică, urmează gazul, încă nu au venit facturile, deocamdată doar consumam, probabil va fi la fel de greu… “ne-a declarat directorul ICEM Tulcea, Sorin Ailincăi.
Probleme se înregistrează și la Biblioteca Județeană dar și la Teatrul Jean Bart unde se intenționează reducerea activității, după cum spune managerul Ionuț Ștefan.
„Încă nu am primit facturile dar nu ne așteptăm la nimic bun. Deja funcționăm pe modul economic, căldură la minim, cât să nu înghețe rețeaua, repetăm fără să aprindem reflectoarele de scenă, le aprindem doar la spectacol. Probabil vom trimite oameni în concediu, vom reduce cu siguranță programul actual de lucru. Economic va fi foarte greu atât timp cât suntem obligaţi să dăm spectacole cu 30% din capacitatea sălii dar sperăm să intervină Ministerul, Guvernul cu anumite măsuri pentru sectorul cultural, o plafonare, am transmis și un memoriu, altfel… “.
Administratorul public al Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani, spune că s-a încercat rezolvarea problemei utilităților printr-o asociere cu instituțiile de cultură din subordine și cu Spitalul Județean.
„Între timp Spitalul a intrat pe alte criterii de selecție, iar instituţiile de cultură sperăm să beneficieze de o schemă de ajutor specială de la nivel central. Am încercat să achiziționăm energie electrică de la Bursă însă nu au fost oferte, acum având în vedere semnalele din zona culturală din întreaga țară cu siguranță se vor luam măsuri de sprijin, un tarif special “.