Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Fata cu cercel de perlă la Casa Avramide Fata cu cercel de perlă la Casa Avramide
Vineri, 31 ianuarie 2014, ora 18.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr.32 va avea loc difuzarea filmului Fata cu cercel de perlă, producție... Fata cu cercel de perlă la Casa Avramide

Vineri, 31 ianuarie 2014, ora 18.00, la Casa Avramide din str. Progresului nr.32 va avea loc difuzarea filmului Fata cu cercel de perlă, producție 2003 în regia englezului Peter Webber.

  14 premii și 38 de nominalizări, printre care 3 Oscaruri, sunt expresia aprecierilor criticilor și publicului pentru filmul Fata cu cercel de perlă (Girl with a pearl earring), inspirat din romanul cu același nume al lui Tracy Chevalier. Este povestea picturii cu același nume a lui Johannes Vermeer, nume proeminent în artă atunci când vorbim despre secolul al XVII-lea în Olanda.

  Nu se știe sigur cine este fata din tablou; se presupune că ar fi fost o servitoare care a trăit în casa pictorului, împreună cu familia acestuia, deși nu există dovezi istorice în acest sens. Filmul transpune în imagini încercarea romancierului de a recrea viața acestei fete misterioase: Griet (Scarlett Johansson) este o servitoare în casa pictorului Johannes Vermeer (Colin Firth). Bogatul patronul al pictorului, Van Ruijven, îi solicită acestuia portretul lui Griet cu intenția de a avea fata pentru el înainte de terminarea tabloului. Pentru a evita bârfele crude ale societății, gelozia soției și lubricitatea lui Van Ruijven (Tom Wilkinson), fata trebuie să pozeze în secret.

  Da, este o poveste. În broderia filigranată ce îmbină lumina difuză, calmă și caldă a secolului XVII, în gesturile așezate și ordonate ale unei gospodării olandeze tradiționale privitorul zărește sclipind un adevăr valabil și azi, acela că puritatea unei ființe sau a unei relații este neînțeleasă și interzisă de societate dar strălucirea lor învinge invidia, dorința, ura și trece dincolo de timp și timpuri.

Intrarea liberă.