Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Fermierii afectați de secetă vor fi sprijiniți Fermierii afectați de secetă vor fi sprijiniți
Fermierii afectați de secetă vor fi sprijiniți – la ministerul Agriculturii se lucrează intens, contracronometru pentru combaterea secetei și a efectelor acesteia. Suprafața totală... Fermierii afectați de secetă vor fi sprijiniți

Fermierii afectați de secetă vor fi sprijiniți – la ministerul Agriculturii se lucrează intens, contracronometru pentru combaterea secetei și a efectelor acesteia. Suprafața totală afectată de secetă este, în prezent, de 106 389 ha, pe baza comunicărilor din 20 județe. Aceasta reprezintă aproximativ 1% din suprafața agricolă totală cultivată a țării.

Indiferent de evoluție, nu sunt motive de îngrijorare în privința asigurării securității alimentare. România produce mult mai mult decât consumă, chiar și-n anii secetoși, precum acesta.

Am observat porțiuni de râuri care au secat, Dunărea are un nivel foarte scăzut al debitului, iar bacul de la Galați funcționează cu mare greutate.

În acest context, ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat măsuri urgente pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă.
Astfel, în cadrul Ministerului Agriculturii s-a constituit comisia de evaluare a pagubelor, iar ministrul a informat Comisia Europeană și a solicitat ca avansul subvenției pentru agricultură să fie de 70 – 85%, față de 50% cât este în prezent, și să fie plătită în luna octombrie.

De asemenea, fermierii vor avea posibilitatea să decidă singuri asupra culturilor calamitate, având obligația să menționă doar 5% din suprafața afectată pentru verificarea necesară în vederea obținerii despăgubirilor. In plus, s-au prevăzut investiții în sisteme locale de irigații din fonduri UE, în valoare de 100 milioane de euro, prin Planul Național Strategic 2023-2027.

Așadar, fermierii nu vor pierde subvenția de la APIA și vor putea să pregătească terenul pentru viitoarea cultură/recoltă. Măsurile sunt absolut necesare pentru salvarea agriculturii românești și pentru asigurarea unor culturi agricole pentru anul viitor.

De agricultura românească depinde asigurarea a mare parte a consumului intern, iar siguranța alimentară a românilor reprezintă un domeniu prioritar pentru PSD.

Vă asigur că Partidul Social Democrat și ministrul Petre Daea vor lua toate măsurile necesare pentru susținerea fermierilor afectați de secetă.

Mirela Furtună
Deputat PSD Tulcea