Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Festivalul Concurs al Minorităţilor Naţionale „SERBĂRILE DELTEI” Festivalul Concurs al Minorităţilor Naţionale „SERBĂRILE DELTEI”
Festivalul Concurs al Minorităţilor Naţionale SERBĂRILE DELTEI este organizat de Consiliul Local Sulina, Primăria Sulina, Casa de Cultură Sulina, cofinanțat de Ministerul Culturii. Festivalul... Festivalul Concurs al Minorităţilor Naţionale „SERBĂRILE DELTEI”

Festivalul Concurs al Minorităţilor Naţionale SERBĂRILE DELTEI este organizat de Consiliul Local Sulina, Primăria Sulina, Casa de Cultură Sulina, cofinanțat de Ministerul Culturii.

Festivalul îşi propune să descopere şi să promoveze ansambluri de dansuri şi grupuri vocale, considerând că în acest mod se poate aduce o contribuţie la perpetuarea în timp a tradiţiilor specifice fiecărei minorităţi, manifestare cultural-artistică dedicată protejării și a facilitării accesului la patrimoniul cultural imaterial.

Adevărata valoare a acestui festival constă în cultivarea unor aptitudini de comunicare expresivă prin intermediul muzicii, a curajului de a-și expune talentul, însușiri pe care participanții și le pot îmbunătăți ulterior, primul pas fiind făcut prin participarea la acest festival.

Ansamblurile participante la a XXI-a ediție a festivalului:

– Canlar – UDTTMR – Cobadin jud. Constanța

– Pharlipen – Partida Romilor – Tulcea

– Tuna – UDTR – Tulcea

– Cervona Kalena – UUR – Negostina jud. Suceava

– Fanfara Transilvania Junior – romi – C.C. Augustin Bena – Cugir

– Borsica – maghiari – Miercurea Ciuc

– Ghiocel de la Luncavița – bulgari – Luncavița, jud. Tulcea

– Altona – meglenoromâni – Cerna, jud. Tulcea

– Rusalka – ruși lipoveni – Mila 23

– Artemis – Comunitatea Elenă Sulina

– Perva Zora – UUR – Sulina

– Vostok – Comunitatea Rușilor Lipoveni Sulina

– Dobrogeanca – ruși lipoveni – Casa de Cultură Sulina

 

Juriul festivalului:

– Ștefan Coman – maestru coregraf – președintele juriului

– Oana Crețulescu – realizator TVR

– Oana Petrică – președinte executiv Asociația Națională a Centrelor Culturale din România

– Iulian Vizauer – director – Direcția Județeană pentru Cultură Tulcea

– Nelu Serghei – regizor, actor de teatru și tv, colaborator al Centrului Cultural ”Jean Bart” Tulcea.

 

Deoarece Delta Dunării este cunoscută de secole ca fiind un adevărat „mozaic cultural”,  de-a lungul celor 20 ediții ale sale, Festivalul și-a propus  să descopere și să promoveze interpreți și ansambluri artistice aparținând tuturor minorităților etnice.

Conform celor afirmate de presa locală şi națională, Serbările Deltei reprezintă, în momentul de față, un important eveniment interetnic la nivel naţional, atragând un număr important de turişti români şi străini la această manifestare.

Însăși participarea a numeroase ansambluri artistice care nu provin de pe teritoriul Deltei Dunării demonstrează cu prisosință impactul național al proiectului.

Nu în ultimul rând, Serbările Deltei – un brand deja consacrat,  este singurul eveniment folcloric cu caracter interetnic dintr-o zonă de mare interes turistic: Delta Dunării. După desfășurarea celor 20 ediţii, putem afirma că locația aleasă (Sulina) și data desfășurării festivalului (în plin sezon estival) potenţează notorietatea națională și internațională a manifestării, așa cum putem afirma și faptul că Serbările Deltei contribuie semnificativ la creşterea numărului de turiști care vizitează orașul Sulina pentru perioade mai mari de 3 zile, contribuind astfel la dezvoltarea turismului lent, de lungă durată.