Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam, proiecții speciale pentru publicul tulcean Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam, proiecții speciale pentru publicul tulcean
Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam se extinde pentru cea de-a șaptea ediție și în săptămâna anterioară festivalului cu proiecții speciale... Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam, proiecții speciale pentru publicul tulcean

Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam se extinde pentru cea de-a șaptea ediție și în săptămâna anterioară festivalului cu proiecții speciale pentru publicul tulcean. Așadar, în săptămâna 11-17 iunie am pregătit documentare despre mediu în școlile din Tulcea și în două spații în aer liber din oraș pentru publicul larg.

În zilele de 11, 12, 13, 14 și 15 iunie, proiectăm filmul România neîmblânzită (r. Tom Barton Humphreys, România/Marea Britanie, 2018) în școlile din Tulcea, cu o frecvență de 2-3 proiecții zilnic. În această săptămână filmul va ajunge și în școlile din Măcin și Luncavița.

Documentarul arată că în inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Și acest tărâm este chiar România.

În weekendul care precede festivalul Pelicam, adică pe 16 și pe 17 iunie, vom organiza proiecții în aer liber pentru publicul tulcean.

Sâmbătă, 16 iunie, vom vedea împreună în Parcul Victoria din Tulcea filmul Fereastra din spate / Through my Rear Window (r. Salvo Manzone, Italia/Franța, 2017). Când se întoarce în Palermo, regizorul găsește o groapă ilegală de gunoi în fața ferestrei sale. Săturat doar să asiste la ce se întâmplă, acesta devine curios să afle mai multe despre situația gunoiului în oraș. Acest lucru marchează începutul unui proces de examinare a relației noastre cu obiectele de consum și acumularea de gunoi care rezultă din propriile noastre acțiuni, nu doar din cauza administrației slabe a orașului.

Duminică, 17 iunie, proiectăm la monumentul din Tulcea filmul Urșii din Kamchatka / Kamchatka Bears. Life Begins (r. Irina Zhuravleva, Vladislav Grishin, Rusia, 2018). Sanctuarul federal din Kamchatka de Sud este adesea numit un paradis al urșilor. Echipa de producție LESFILM a petrecut șapte luni observând și filmând secretele vieții de zi cu zi a puilor  nou-născuți, pe tot parcursul primului lor an de pe Pământ.  Urșii din Kamchatka este un film care diferă de celelalte documentare de natură. Muzica, sunetele naturii și absența unei voci umane îi permit spectatorului să se arunce cât mai mult în frumusețea naturii sălbatice, să simtă prezența sa printre vulcani, râuri și animale sălbatice și să experimenteze o limită importantă, dincolo de care o persoană nu trebuie să intervină.

Cea de-a doua proiecție a serii este o producție românească, Mare Brânză (r. Aimee D’albon, România, 2018), un documentar care ne introduce în viața de zi cu zi a ciobanilor de la munte, o viață grea, care nu poate fi dusă fără un pic de umor.

Cea de-a șaptea ediție a Pelicam are loc între 21 și 24 iunie în Tulcea, în spațiile: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, Piața Civică și campingul Pelicamp, pe malul lacului Ciuperca. Mai multe informații pe site-ul festivalului pelicam.ro și pe Facebook.