Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Festivalul Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur”, din nou în regal artistic pe scenele tulcene Festivalul Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur”, din nou în regal artistic pe scenele tulcene
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat joi, 8 august 2019, în Piața Civică a municipiului, la ceremonia de deschidere a celei de-a... Festivalul Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur”, din nou în regal artistic pe scenele tulcene

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat joi, 8 august 2019, în Piața Civică a municipiului, la ceremonia de deschidere a celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret „Peștișorul de Aur”. Festivitatea s-a desfășurat în prezența a numeroși oficiali tulceni, a PS Visarion, Episcopul Tulcii, precum a unui număr mare de spectatori. Momentul a fost precedat, ca de obicei, de impresionanta și tradiționala paradă a portului popular pe străzile orașului și ulterior în piața centrală, dând naștere unui adevărat spectacol de sunet și culoare.

„Mă simt deosebit de onorat să asist la această nouă ediție a Festivalului „Peștișorul de Aur”, a XXVII-a la număr, manifestare de sărbătoare a tradiţiilor populare din ţară şi de peste hotare, care, an de an, aduce în prim – planul vieţii culturale tulcene modul simplu şi sincer de exprimare al strămoşilor noştri.

              Din 1993 încoace, acest festival, cofinanțat constant și de Consiliul Județean Tulcea, a crescut valoric, impunându-se în viața cultural-artistică a județului Tulcea. Spectaculoasele parade ale portului popular, spectacolele folclorice susținute pe scenele tulcene, întâlnirile dintre mesagerii diferitelor culturi, spiritul competitiv de un înalt profesionalism, cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor diferitelor popoare s-au înscris, de-a lungul timpului, în această extraordinară și magică atmosferă de bucurie a cântecului și dansului.    

Pentru mine, personal, este o mare mândrie să spun că judeţul Tulcea participă la acest regal artistic popular cu șase ansambluri folclorice, și-anume, „Dorulețul”, „Plai de dor” de la Niculițel, „Danubius”, „Floricica”, „Doina Casimcei” și „Altițe Dobrogene” de la Jijila, ceea ce demonstrează că zona noastră este adânc înrădăcinată în tradiţii, folclor şi multiculturalitate. Mulțumesc tuturor participanților, din țară și de peste hotare, că ne onorează cu prezența și prestația lor și le urez mult  succes!”, a declarat, în discursul său, președintele Horia Teodorescu.

La ediția 2019 a festivalului sunt prezente ansambluri, grupuri și formații artistice din 12 țări: Argentina și Norvegia, în premieră, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Republica Macedonia, Ucraina și, evident, România.  Din țara noastră vor evolua 18 ansambluri și grupuri artistice, din județele Vaslui, Suceava, Sibiu, Olt, Mureș, Maramureș, Iași, Galați, Dolj, Brăila, Bistrița, Bihor și Tulcea, județul nostru fiind reprezentat de șase ansambluri folclorice: „Dorulețul”, „Plai de dor” de la Niculițel, „Danubius”, „Floricica”, „Doina Casimcei” și „Altițe Dobrogene”.