Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Finlanda și Suedia în NATO Finlanda și Suedia în NATO
Finlanda și Suedia au depus împreună cererile de aderare la Alianța Nord Atlantică, marcând astfel un eveniment istoric în evoluția celor două state nordice.... Finlanda și Suedia în NATO

Deputat Mirela Furtună

Finlanda și Suedia au depus împreună cererile de aderare la Alianța Nord Atlantică, marcând astfel un eveniment istoric în evoluția celor două state nordice.
Garanțiile de securitate oferite de articolul 5 al Tratatului de la Washington au determinat o schimbare profundă în viziunea de securitate a celor două state.
Evident, principalul actor care a determinat aceste schimbări a fost Federația Rusă, prin comportamentul agresiv și războiul ilegal declanșat în Ucraina.
Aderarea Suediei și a Finlandei la NATO va contribui la întărirea capacității de apărare și descurajare a Organizației în Europa, inclusiv a flancului estic.
România este unul dintre statele care și-a arătat susținerea fără rezerve pentru aderarea celor doi parteneri.
Subliniez că Finlanda și Suedia au dezvoltat parteneriate comprehensive cu NATO de-a lungul timpului, de aceea armatele lor sunt compatibile cu cele ale statelor NATO, procesul de aderare putând fi unul rapid.
Există anumite riscuri în perioada de preaderare, în perioada dintre momentul transmiterii solicitării oficiale de aderare până la aderarea efectiva, perioadă care nu este acoperită de dispozițiile articolului 5.
Aceste riscuri vor fi reduse de prezența unor trupe NATO în Marea Baltică, precum și prin desfășurarea unor exerciții militare în comun cu parteneri din NATO.
Procesul de aderare poate întâmpina anumite obstacole, Turcia anunțând deja că nu are o poziție favorabilă, iar președintele croat de asemenea.
Dacă în privința Croației nu există motive reale de îngrijorare, atât majoritatea parlamentară, cât și Guvernul fiind susținători ai aderării celor două state, nu același lucru se poate spune despre Turcia.
Deja au fost demarate eforturi diplomatice susținute pentru a negocia o poziție favorabilă a Turciei.
Sunt încrezătoare că până la Summitul de la Madrid, de la finalul lunii iunie, toate statele membre NATO vor aviza favorabil solicitările Finlandei și Suediei de aderare.
România a fost și va rămâne un partener de încredere pentru Alianța Nord Atlantică și va lucra îndeaproape cu viitorii membri pentru întărirea securității în Europa.