FOTO Descoperiri arheologice la Isaccea
Actualitate 23 aprilie 2012
Lucrările de canalizare şi alimentare cu apă din localitatea Isaccea au scos la lumină o conductă din ceramică ce datează din secolul XVIII.
Arheologul care supraveghea lucrările edilitare din localitate a descoperit, pe traseele noilor conducte (pe strada Crinului), o piesă de muzeu ce datează din perioada medievală: o conductă (tubuli din ceramic, diametrul: 25 de centimetri) din secolul al XVIII-lea.
Specialiştii Institutului de Cercetări Eco Muzeale spun că se cunosc extrem de puţine informaţii despre Isaccea medievală:
„Se cunoaşte faptul că în Isaccea, după 1621, exista o «baie comunală», aşa cum apare în descrierea unor călători străini. De semenea, se cunoaşte atentia pe care o acordau turcii pentru aducerea apei în localităţile controlate/stăpânite de aceştia. Tot din Isaccea, în anul 2003, un localnic ne-a adus un tubul din ceramică, dar de dimensiuni mai mici. Presupunem existenţa unui sistem de conducte principale şi secundare care aduceau şi distribuiau apa în oraşul Isaccea. Apa era preluată de localnici de la cişmelele ce existau în fiecare cartier“,spune Aurel Stănică, din cadrul ICEM Tulcea.