Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

FOTO: JAF ȘI HAIDUCIE PE TERENURILE STATULUI DIN DELTA DUNĂRII! FOTO: JAF ȘI HAIDUCIE PE TERENURILE STATULUI DIN DELTA DUNĂRII!
Zeci de mii de hectare de teren administrate teoretic de Consiliul Județean Tulcea sunt folosite abuziv de foști concesionari care refuză să predea terenurile,... FOTO: JAF ȘI HAIDUCIE PE TERENURILE STATULUI DIN DELTA DUNĂRII!

Zeci de mii de hectare de teren administrate teoretic de Consiliul Județean Tulcea sunt folosite abuziv de foști concesionari care refuză să predea terenurile, invocând diverse litigii în instanţă. După ce aproape 20 de ani au plătit câţiva lei- sume ridicole pe hectar pe an, la finele perioadei contractuale, marii concesionari din Deltă, Agrodelta Sireasa- firma fostului baron Traian Rece și Deltarom Anglorom- o firmă controlată de un om de afaceri italian, au refuzat pur și simplu să predea terenurile Consiliului Județean, și profitând de lentoarea sistemului de justiție, au intentat zeci de procese cu unicul scop de a tergiversa predarea terenurilor.
În timp ce Consiliul Județean face cu greu față zecilor de litigii – în mare parte simple chichițe judecătorești, plângeri urmate de nenumărate cereri de amânare, strămutare și iar amânare, foștii concesionari continuă să scoată bani din terenurile statului, de data asta fără să mai plătească nici măcar cei câţiva lei pe care îî plăteau înainte!
Sunt litigii care se derulează cu foştii proprietari, dar predarea-primirea suprafeţelor se va face atunci când va exista decizia finală a instanţei”, a declarat preşedintele CJ, Horia Teodorescu.

UNII CU FERARRI, ALȚII CU SPITALUL ȘI AZILUL DE BĂTRANI!

Asta în timp ce, de exemplu, italianul ce deține firma Deltarom/Anglorom, posesorul unei averi de aproximativ 45 de milioane de euro, se relaxează participând la cursele cu Ferarri!

https://www.cancan.ro/fermierul-campion-la-cursele-cu-ferrari-vezi-cum-a-ajuns-un-milionar-italian-sa-scoata-bani-din-pamantul-si-vantul-din-tulcea-14972857

În acest timp, deși se baza pe veniturile din terenurile concesionate, Consiliul Județean este nevoit să caute alte soluții pentru finanțarea unor domenii importante cum ar fi Spitalul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, azilul de bătrâni.
În timp ce foștii concesionari îşi lasă avocații să îi țină ocupați pe cei de la Consiliul Județean, pe terenurile din Deltă se lucrează din greu. S-a cultivat, s-a recoltat, se irigă a doua cultură deja, în unele zone, tirurile cu cereale zburdă, un adevărat paradis în țara nimănui!
Reprezentanţii C.J. știu și privesc resemnați spre instanțele de judecată care momentan sunt în vacanță. Deși există litigii câştigate, ca să intre cu executorul pe propriile terenuri, Consiliul așteaptă, într-un caz, de luni bune, comunicare oficială a instanței.
Să mai reamintim că fapt divers că unul dintre avocații unui fost concesionar a fost chiar președinte al instanței la care se judecă numeroase litigii acum?!
Crezând că lucrurile vor merge rapid și justiția se va „mișca mai cu talent “, Consiliul Județean a organizat deja licitații pentru terenurile ce urmau să fie, teoretic, evacuate odată cu terminarea vechilor contracte.
S-au bucurat deoarece sumele oferite de agricultorii serioși au depășit orice așteptări, dar degeaba!
„CJ, de pe două loturi, de 2.000 de hectare, câştigă mai mult decât câştiga de pe întreaga suprafaţă. Este în beneficiul judeţului, al tuturor structurilor subordonate din sănătate, asistenţă socială, cultură “preciza președintele Horia Teodorescu
„Așteptăm! E ca și cum ai fi avut un chiriaș 230 de ani în casă, expiră contractul, dar nu îl mai poți da afară din casă! Ba mai mult, vrea să te oblige să îl mai ții 20 de ani cu tariful de acum 20 de ani! Nu avem alte pârghii legale decât calea instanței, așa e legislaţia, stăm și ne uităm cum unii fac afaceri pe terenurile noastre fără să plătească nici un leu! “mai spun reprezentanții C.J.