Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

FOTOREPORTAJ: Prin ruinele imperiului de la Jurilovca… FOTOREPORTAJ: Prin ruinele imperiului de la Jurilovca…
Acum mai puţin de zece ani ziarele scriau despre minunea de la Jurilovca, despre milioanele de euro investite şi despre sutele de locuri de... FOTOREPORTAJ: Prin ruinele imperiului de la Jurilovca…

IMG_20151019_124146Acum mai puţin de zece ani ziarele scriau despre minunea de la Jurilovca, despre milioanele de euro investite şi despre sutele de locuri de muncă de la fabrica de conserve.
Tulcenii sunt şi acum nostalgici după gustul celebrelor conserve de la Tulco, aşa că pentru o scurtă perioadă au fost încântaţi şi de conservele de plătica de la Jurilovca.
Ca după furtună zona a rămas pustie după falimentul afacerii lui Bittner, şi lucrurile au revenit la normal şi la Jurilovca, adică normal ca IMG_20151019_121432în alte zone, cu clădiri ruginite, garduri rupte, amatori de fier vechi, lichidatori şi executori.
Plus alţi oameni care s-au reîntors la carasul zilnic şi la ajutoare sociale. Undeva într-un colţ al curţii un pescar mai repara la scule, iar în alt colţ un investitor ajuns la culmile disperării înjură cu năduf băncile care nu ţin cont de visurile şi ideile sale.
Nici câinii nu mai latră, ştiind parcă şi ei că nu prea mai e nimic de furat prin zonă.
IMG_20151019_125325La mal ajung şi câteva brigăzi de pescari, deloc bucuroşi că au ajuns acasă iar cu barca plină de caras şi roşioară, plus câţiva somotei la câteva kilograme.Pe caras primesc doi lei jumate la kil, iar pe babuşcă doar un leu. La magazin uleiul e cinci lei iar pâinea cât un kil de babuşca. Un ghiozdan cu rechizite pentru cel mic ar face câteva sute de kile de babuşca…
“Biosfera ibio mati” spune în barbă un pescar ce scoate peştele din barcă în lăzile de pe mal. Mai apare şi o maşină plină de singer, din IMG_20151019_125221amenajare şi deşi suntem la malul Razelmului, nici o coadă de salău.
Proprietarul cherhanalei îl regretă pe Bitter: “Era organizare, se aduceau la mal 40 de tone de peşte, acum se aduc 40 de kilograme. Se băga puiet, acum toţi doar scot. Puţini ştiu cum e să şi investeşti, nu doar să mulgi natura fără să pui un leu”.
Pescarii nu par să îl regrete, dar nici nu spun că e mai bine. A fost ca aghiasma, de parcă nici n-a fost…
Ca o comemorare a rămas anunţul mare amplasat de lichidator, că o IMG_20151019_121119constatare a stării de fapt: “În faliment, in bankruptcy, en faillite”…