Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Suntem într-un context internaţional complicat, iar creşterea preţurilor la energie pe plan mondial afectează marile economii ale lumii. În Italia, spre exemplu, zilele trecute,...
Suntem într-un context internaţional complicat, iar creşterea preţurilor la energie pe plan mondial afectează marile economii ale lumii. În Italia, spre exemplu, zilele trecute, guvernul de la Roma a anunţat că a pregătit un nou set de măsuri, în valoare de şase miliarde de euro, care să ajute consumatorii şi firmele afectate de creşterea facturilor la utilităţi.
În România, Banca Naţională vorbeşte de o inflaţie care va depăşi 10 la sută în luna iunie, pe fondul creşterilor succesive de preţuri. Nu este cazul să intrăm în panică, mai ales că am avut în ultimii 30 de ani crize mult mai puternice, cu impact uneori dramatic asupra evoluţiei economice. Dar nici nu putem sta fără să facem nimic. În cazul firmelor, o restrângere a activităţii înseamnă mai puţine comenzi onorate, iar în final mai puţini angajaţi.

Companiile româneşti trebuie sprijinite în permanenţă de către stat, indiferent de conjunctură. Ministerul Finanţelor a anunţat în această săptămână că a elaborat ordonanţa de urgenţă care conţine patru proiecte de sprijin pentru companiile româneşti. Este vorba despre IMMProd, Rural INVEST, Garant Construct şi INNOVATION. Procedurile de avizare între ministere trebuie urgentate, astfel încât acest proiect să ajungă cât mai rapid pe masa guvernului.

Sigur că este doar unul dintre proiectele care vine în sprijinul mediului de afaceri. În afaceri lucrurile se clădesc pe încredere, dar guvernul are rolul de a crea un cadru legislativ sănătos dar şi să intervină imediat atunci când apar dezechilibre.

În această perioadă nu uşoară pentru mediul economic sunt expuse tot felul de idei şi propuneri. Unele realizabile, altele mai degrabă populiste, cu scopul de a câştiga capital politic. Toate soluţiile avansate pe piaţă trebuie atent cântărite. Sigur că guvernul are toate cifrele, ştie exact cât este execuţia bugetară şi care este impactul unei măsuri. Dar dacă există posibilitatea de a interveni, fie şi pentru câteva luni, actualul cabinet trebuie să o facă. Specialiştii în economie spun că spre finalul anului inflaţia va reveni la cinci la sută. Problema e că până atunci, companiile româneşti au nevoie ca de aer de ajutor, astfel că statul este obligat să găsească soluţiile cele mai bune.

George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României