Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deși se află la câteva zile de demitere, guvernatorul ARBDD Atena Groza continuă să manifeste dispreț față de comunitățile din Delta, după cum s-a...

Deși se află la câteva zile de demitere, guvernatorul ARBDD Atena Groza continuă să manifeste dispreț față de comunitățile din Delta, după cum s-a consemnat oficial și in minuta ședinței organizată de ANPA la Tulcea, dezbaterea ordinului de prohibiție.

„ARBDD nu participă la întâlnire pentru a executa ordinele comunităților de pescari” și „nici în cadrul întâlnirilor anterioare nu au fost preluate toate propunerile federațiilor/organizațiilor de pescari comerciali” au fost declarațiile guvernatoarei plătită din bani publici, care practic le-a spus participanților că oricum nu ține cont de părerea celor din Deltă, având o agendă impusă din alte zone.

În data de 20.12.2021, la inițiativa pescarilor din zona RBDD și cu sprijinul domnului președinte al Comunităților Rușilor Lipoveni din România – deputat Silviu FEODOR – la sediul Centrului Multietnic Vicol Ivanov din mun. Tulcea, a avut loc întâlnirea de lucru în cadrul căreia au fost analizate și dezbătute propunerile și observațiile transmise de către federațiile/asociațiile de pescari comerciali din zona RBDD privind Proiectul de Ordin privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2022.

La întâlnire au participat reprezentanți ai ARBDD, ANPA, Institutelor de cercetare din domeniu, Administrației Publice Locale, Federațiilor/Organizațiilor de pescari comerciali din zona RBDD și Marea Neagră.
În intervențiile avute pe parcursul dezbaterii, d-na guvernator a mai precizat:
” ARBDD nu participă la întâlnire pentru a executa ordinele comunităților de pescari, pentru obținerea unor rezultate eficiente fiind nevoie de un dialog echilibrat, în acord cu recomandările din studiile științifice efectuate de institutele de cercetare.
– Nici în cadrul întâlnirilor anterioare nu au fost preluate toate propunerile federațiilor/organizațiilor de pescari comerciali”.
Domnii Dan VERBINA și Lucian SANDA prezintă principalele nemulțumiri față de proiectul de ordin de prohibiție pentru anul 2022, astfel cum au fost transmise către inițiatori și ține să specifice că reprezentanții comunităților de pescari din RBDD nu au fost de acord cu propunerile ARBDD privind introducerea restricțiilor ce privesc utilizarea uneltelor tip setcă în zona Mării Negre, năvoadelor în funcție de cota de la Tulcea, instituirea unor zone de protecție și refacere biologică, mai mullt, în ultimii ani, ARBDD nu ține cont de observațiile și nevoile pescarilor din Delta Dunării și încearcă să facă un management nefavorabil comunităților de pescari prin introducerea multor restricții care nu au la bază o recomandare științifică, fără să facă un minim de investiții în decolmatarea canalelor din deltă.
De ce ARBDD nu a ținut cont de recomandările institutului de cercetare referitoare la mărirea cotelor de pescuit pentru speciile crap, somn, șalău și știucă și a propus menținerea acestora la nivelul anului 2021?
Dl. Eugen ION, primar al localității Jurilovca – La baza luării deciziilor ce privesc activitatea de pescuit în Delta Dunării, persoanele care dețin funcții de conducere în cadrul ARBDD ar trebui să aibă în vedere și condițiile sociale specifice Deltei.
Prin impunerea numeroaselor restricții și promovarea ordinului în formă supusă consultării publice, fără a se ține cont de propunerile pescarilor și fără oferirea de compensații, comunitățile pescărești din Deltă vor fi condamnate la sărăcie.
Autoritățile trebuie să țină cont de investițiile realizate în cadrul programelor accesate prin FLAG.
Dl. Laurențiu MIREA, reprezentantul C.J. Constanța pe probleme de pescuit – ținând cont că, de mai bine de 10 ani, există numeroase probleme cu acest proiect de act normativ, propune ca autoritățile responsabile să ia toate măsurile care se impun pentru ca, la nivel național să existe o singură autoritate care să administreze resursa acvatică din habitatele piscicole naturale. Nu este normal ca zona Mării Negre aflată sub izobata de 20 m să fie administrată de ARBDD și restul zonei marine de către ANPA.
În urma prezentării și dezbaterii tuturor observațiilor și propunerilor prezentate, s-a convenit asupra următoarelor modificări ale proiectului de act normativ:
Art. 4, lit. f), se modifică și va avea următorul cuprins:
„Cursul vechi al brațului Sfântu Gheorghe, în zonele cuprinse între km.: 29-44; 49-58; 64-84, tot timpul anului, cu excepția pescuitului recreativ/sportiv, permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor (catch and release) și a pescuitului comercial, permis numai în perioada 01 decembrie – 31 martie, iar în perioada 31 martie – 15 iunie inclusiv se admite doar pescuitul scrumbiei între km. 57-58, fără a aduce atingere perioadelor de prohibiție prevăzute în prezentul ordin”.
Art. 4, lit. g) – se menține varianta din proiectul supus consultării publice (site).
Art. 4, lit. aaa) – se elimină, cu condiția menținerii art. 7, lit. f) de la care se vor elimina coordonatele NV-NE (ARBDD va transmite coordonatele ce vor fi menținute).
Art. 6, alin. (1), lit. j), se modifică și va avea următorul cuprins: „racul în perioada 7 aprilie – 15 iunie inclusive și 1 septembrie – 30 septembrie, inclusive.”
Art. 6, alin. (8), se elimină.
Art. 8, alin. (2), lit. b), se elimină.
Art. 10, alin. (5), se elimină, cu condiția impunerii în avizul ARBDD a participării obligatorii a unui reprezentant ARBDD, care să asiste la această activitate.
Art. 10, alin. (6), se modifică și va avea următorul cuprins: „Se interzice folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în bălțile, lacurile, gârlele și canalele de pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în perioada 08 iunie – 30 septembrie inclusiv, cu excepția setcilor compuse având latura ochiului plasei de a = 70/100 mm, 2a = 140/200 mm.”
Art. 10, alin. (10), se modifică și va avea următorul cuprins: „Fără a aduce atingere prevederilor art. 1, în perimetrul Rezervației Biosferei ”Delta Dunării” este interzis pescuitul comercial cu pripoane, cu excepția pescarilor autorizați care au arondată ca zonă de pescuit comercial Dunărea și brațele Dunării, tot timpul anului 2022”.
Pentru Art. 8, alin. (2), lit. a):
– pescarii propun eliminarea, deoarece o interdicție similară este prevăzută la art. 7, lit. f)
– ARBDD propune modificarea, cu următorul cuprins: „În Marea Neagră în perioada 15 decembrie – 15 aprilie”.
Deoarece pentru acest alin. nu s-a putut ajunge la un punct de vedere unitar, ARBDD va proceda la reanalizarea acestei prevederi și va transmite către ANPA un punct de vedere final.
Pentru Art. 10, alin. (13) – deoarece nu s-a ajuns la un punct de vedere comun, ARBDD va analiza, reformula și transmite către ANPA varianta finală, care va cuprinde perioadele exacte, și limitele din interiorul acestor zone, pentru care se vor aplica aceste prevederi.
Pentru speciile rizeafcă și scrumbie se mențin perioadele de prohibiție prevăzute la art. 7, lit. a-d din proiectul de ordin supus consultării publice (site).
Concluzii finale:
Pentru a se evita posibile suprapuneri de perioade și zone, ARBDD va reanaliza prevederile din proiectul de act normativ care fac referire la zona RBDD și va transmite către ANPA propuneri de modificare, după caz.
După primirea propunerilor menționate în cuprinsul minutei, înainte de a se demara procedura de avizare la nivelul MADR și MMAP, ANPA va proceda la modificarea și transmiterea variantei finale a proiectului de act normativ către MMAP; ARBDD și Federațiilor de pescari comerciali participanți la întâlnire.