Guvernul a ignorat Ziua Tratatului de la Trianon

Deputat Mirela Furtună

Ziua de 4 iunie a marcat în mod oficial Ziua Tratatului de la Trianon în România, dar foarte puţini români au cunoscut acest lucru.
Cu excepţia unor mici manifestări în Ardeal şi a acţiunilor disparate a unor colegi sau autorităţi a fost foarte linişte.
Guvernul şi cele mai multe autorităţi locale nu au organizat niciun fel de eveniment, deşi erau obligaţi de Legea nr. nr.256 pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon în România.
Autoritățile centrale și locale trebuiau să arboreze drapelul României la data de 4 iunie și să organizeze sau să ofere sprijin pentru organizarea unor manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.
Ignorarea marcării zilei de 4 iuniei ca zi oficială a Tratatului de la Trianon în România arată cât de puţină importanţă dă acest Guvern format din PNL-USR-UDMR pe istoria şi însemnele naţionale.
Nici în plan extern, prin intermediul misiunilor noastre diplomatice sau prin Institutele Culturale Române, nu au fost organizate manifestări pentru marcarea Zilei Tratatului de la Trianon.
Tratatul de la Trianon a însemnat atât consfințirea juridică și politică a recunoașterii internaționale a Marii Uniri a Transilvaniei cu Patria Mamă, România, cât și confirmarea drepturilor civile și politice ale românilor care constituiau populația majoritară în Transilvania.
Este inacceptabil ca Guvernul României să ignore un eveniment atât de important pentru istoria noastră, a românilor, mai ales în condiţiile în care avea obligaţii legale în acest sens.
Îmi exprim speranţa ca astfel de episoade nefericite să nu se mai repete, iar Guvernul să acţioneze în spiritul românesc şi să conducă pentru România.

Mirela Furtună, deputat PSD Tulcea