„Guvernul Cîțu a plecat”

Ziua de astăzi va intra în istoria parlamentarismului românesc prin votarea de către o largă majoritate a moțiunii de cenzură depusă de PSD, cu 281 de voturi pentru din 381.

Guvernul Cîțu trebuia să plece nu numai pentru modul dezastruos în care a condus România, ci și pentru modul haotic în care a gestionat pandemia SARS-Cov-2.

Acest Guvern nu a respectat nici măcar legile care sunt în vigoare, a făcut tot posibilul să mențină românii în sărăcie. Astfel, nu au fost majorate alocațiile copiilor, nu au fost majorate pensiile conform legii și nici măcar indexate, iar salariile au fost înghețate. Toate acestea în condițiile în care prețurile au crescut exploziv, mai ales în cazul utilităților publice și al alimentelor de bază.

Se poate observa cu ochiul liber că guvernarea liberală, axată pe așa-zisa piață liberă, a eșuat în a-și proteja cetățenii.
Revenind la situația pandemică, trebuie să subliniez că domnul Cîțu, în calitate de premier și coordonator al campaniei de vaccinare, declara triumfalist pe 29 iunie următoarele: „Am atins cea mai mare ţină. Ştiţi că ieri în Bucureşti nu a fost niciun caz în 24 de ore. Ţinta era să eliminăm pandemia şi ţinta a fost atinsă”
În ciuda tuturor avertizărilor venite de la specialiști, guvernul PNL-USR-UDMR a aprobat o relaxare majoră pe perioada verii a măsurilor și a permis organizarea de evenimente cu zeci de mii de participanți.

Mai mult, în plin val patru pandemic, a organizat la București congresul PNL la care au participat 5.000 de delegați, fără a fi respectată nicio normă de distanțare socială.
Modul haotic în care a gestionat pandemia a fost reflectat în motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj, care a dispus anularea stării de alertă şi a implementării certificatului verde pe teritoriul României: ”Curtea remarcă că la data de 09.09.2021 când a fost adoptat HG 932/2021 a început festivalul Untold care a avut o participare potrivit organizatorilor de 360 de mii de persoane, circa 75.000 de persoane pe zi, iar cu toate că Guvernul a invocat creşterea activităţii epidemice nu a modificat condiţiile stabilite pentru participarea la festivaluri, lăsând plafonul maxim de 75.000 persoane. (…) în timp ce la Bucureşti s-a desfăşurat festivalul Saga, cu participarea a circa 135.000 de oameni şi Congresul Partidul Naţional Liberal cu circa 5000 de oameni prezenţi în interiorul locului de desfăşurare. Or, în condiţiile în care astfel de evenimente ar avea loc lunar, majoritatea populaţiei ar fi purtătoare a virusului SARS COV 2, iar România ar rămâne permanent în stare de alertă.

Prin urmare, s-a luat dubla măsură a restricţionării pe de o parte de la evenimente fireşti cum ar fi activităţile sportive, luatul mesei la un restaurant, activităţi cu adevărat culturale, iar pe de altă parte a fost permisă organizarea unor evenimente ce implică participarea a zeci de mii de persoane şi care generează o aglomerare de persoane unde este discutabil dacă se poate menţine o distanţă de control şi această modalitate de normare este cel puţin nefirească”.

Mai mult, cireașa de pe tort a venit în condițiile adoptării de către guvernul Cîțu a actului normativ prin care este permisă participarea la evenimente doar a persoanelor vaccinate și a celor care au trecut prin boală. Astfel, persoanele care au un test RT-PCR negativ au drepturile îngrădite, deși în cazul lor e cel mai sigur că nu au virusul și nu îl pot transmite.
Faptul că moțiunea de cenzură a fost adoptată cu o largă majoritate este un lucru bun și fac un apel către președintele Kalus Iohannis să nu se joace cu regulile democrației și să nu-l mai propună pentru funcția de prim-ministru pe Florin Cîțu.

Mirela Furtună
Deputat PSD Tulcea