„Guvernul distruge educația”

Prin măsurile adoptate de actualul Guvern devine din ce în ce mai clar că educația nu reprezintă o prioritate pentru ei.

După ce au refuzat să mărească cuantumul alocațiilor și să crească salariile profesorilor, conform prevederilor legale, acum s-au gândit să suspende și facilitatea de 1.500 de lei/lună pentru creșă sau grădiniță.
Toate studiile arată că educația timpurie reprezintă cea mai bună soluție pentru dezvoltarea unei națiuni.
Sacrificarea generațiilor tinere și a viitorului națiunii a devenit un fel de sport național pentru actuala coaliție de guvernare.
Este incredibil cum orice cost pentru bugetul de stat reprezintă pentru ei doar cheltuieli. Actualii miniștrii văd bugetul doar din punct de vedere contabil, atâta pot.
Evident că educația, inclusiv educația timpurie, reprezintă o investiție pe termen mediu și lung și nu o cheltuială, dar ce poți cere coaliției de ”centru-noaptea”?
Cu privire la acest subiect și-a exprimat punctul de vedere și Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Guvernul Cioloș, cel care a gândit această schemă de ajutor.
E ironic că Guvernul PSD a menținut schema și a propus și alte măsuri pentru îmbunătățirea accesului la educație, iar actuala coaliție, din care face parte și partidul domnului Cioloș, elimină aceste facilități.
Domnul Biriș a declarat următoarele: ”Nu există argumente pentru a veni cu astfel de propunere mai ales în contextul în care educația timpurie este introdusă inclusiv în Strategia Națională de Apărare a Țării, tocmai datorită (sic!) vulnerabilităților pe care analfabetismul funcțional îl creează pentru viitorul României. În acest moment mie mi se pare că din dorința de a nu munci ca să facă normele de aplicare, s-au gândit că mai bine să o amâne mai încolo. (…)M-am oferit să avem o discuție să clarificăm dacă sunt probleme. Ei s-au gândit că, mai bine decât să avem o discuție să vedem cum facem lucrurile să meargă, să le omoare. (…) În loc să ne gândim cum să o facem să meargă… că aici nu vorbim nici măcar de cheltuieli, ci de investiții. (…) Educația e o investiție în viitorul țării.”
Devine din ce în ce mai evident că prioritatea acestui Guvern o reprezintă profiturile multinaționalelor și a băncilor, nu investiția în resursa umană, în educație sau în sănătate. Efectiv, Guvernul distruge educația!

Deputat PSD Tulcea, Mirela Furtună