Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Guvernul PSD prelungește limitarea adaosului la alimentele de bază Guvernul PSD prelungește limitarea adaosului la alimentele de bază
Guvernul PSD a decis prelungirea limitării adaosului la alimentele de bază, pentru că s-a dovedit că este o măsură eficientă. Nu doar că a... Guvernul PSD prelungește limitarea adaosului la alimentele de bază

Guvernul PSD a decis prelungirea limitării adaosului la alimentele de bază, pentru că s-a dovedit că este o măsură eficientă. Nu doar că a oprit creșterile speculative de prețuri la alimente, dar a eliminat și una dintre sursele principale ale inflației. Mai mult, această soluție promovată de PSD nu i-a afectat pe producătorii români care au continuat să-și vândă produsele în condițiile concurenței libere din piață

Măsura promovată în guvern de PSD pentru limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază s-a dovedit eficientă din toate punctele de vedere. Sunt cel puțin 5 beneficii esențiale:

1.      A oprit creșterile speculative de prețuri;

2.      A eliminat una din sursele principale ale inflației generale;

3.      A protejat puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii;

4.      Nu i-a afectat pe producătorii români;

5.      Nu a produs perturbări (penurie) în piața de alimente din România.

Mulți dintre cei care au criticat măsura inițial au susținut acum necesitatea prelungirii. Chiar dacă au mai existat variații ale prețurilor la aceste produse de bază, în lipsa măsurii PSD prețurile ar fi fost semnificativ mai mari, iar românii ar fi trebuit să renunțe la 1 din 5 produse pe care le pot cumpăra la prețurile actuale.

O familie cu doi copii are un beneficiu de cel puțin 150 de lei/lună ca urmare a măsurii PSD de limitare adaosului comercial la alimente. Aceste beneficiu poate fi însă mai mare, în funcție de componența și cantitățile de alimente cu adaos limitat incluse în consumul lunar al fiecărei familii.

Aceste alimente cu adaos limitat care se află în coșul minim de consum (pe lângă ale produse alimentare) ar costa cel puțin 740 de lei pe lună, pentru o familie cu doi copii. În acest calcul ne referim strict alimentele cu adaos limitat, respectiv la pâine, lapte, făină, ouă, iaurt, brânză, mălai, legume, fructe, carne de pui, carne de porc. În lipsa măsurii PSD, costul plătit lunar pentru aceste produse ar fi de minim 890 de lei.

Dacă nu ar fi existat măsura plafonării adaosului la produsele de bază, prețurile ar fi fost cu 20% mai mari.

De asemenea, au fost introduce produse noi în listă, precum untul sau magiunul traditional și au fost eliminate unele produse sezoniere, precum cozonacul.

Este interesant că deși mulți au contestat măsura în momentul introducerii ei în vara anului trecut, acum se pune întrebarea de ce nu o prelungim mai mult. Asta ne arată că oamenii au perceput beneficiile acestei măsuri PSD și își doresc ca ea să fie aplicată în continuare.

Cu certitudine, într-o formă sau alta, această limitare a adaosurilor comerciale se va menține și după trecerea acestor două luni.

Motivul pentru care nu s-a prelungit mai mult este că la începutul lunii aprilie vor intra pe piață produsele de sezon de primăvară, iar atunci va trebui adaptată și lista de alimente cu adaos limitat.

Guvernul PSD rămâne loial principiilor de susținere a românilor cu venituri reduse și a producătorilor români, care prin astfel de măsuri sunt protejați față de produsele de import mai slab calitative!

Deputat PSD Tulcea,Mirela Furtună