Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

HOGEA, O NOUĂ VICTORIE ÎMPOTRIVA DNA: INSTANŢA A CONSTATAT NEREGULARITATEA RECHIZITORIULUI ÎNTOCMIT DE PROCURORI! HOGEA, O NOUĂ VICTORIE ÎMPOTRIVA DNA: INSTANŢA A CONSTATAT NEREGULARITATEA RECHIZITORIULUI ÎNTOCMIT DE PROCURORI!
Şi cel de-al doilea dosar în care primarul Constantin Hogea a fost trimis în judecata de procurorii D.N.A. a fost făcut „pe genunchi “,... HOGEA, O NOUĂ VICTORIE ÎMPOTRIVA DNA: INSTANŢA A CONSTATAT NEREGULARITATEA RECHIZITORIULUI ÎNTOCMIT DE PROCURORI!

Şi cel de-al doilea dosar în care primarul Constantin Hogea a fost trimis în judecata de procurorii D.N.A. a fost făcut „pe genunchi “, urmând să fie completat sau restituit, după cum a decis Tribunalul Tulcea la data de 20 decembrie.

Hogea a fost acuzat de abuz în serviciu în luna octombrie, după ce un alt dosar în care fusese trimis în judecata în 2015 se prăfuieşte prin birourile DNA Galaţi după ce şi atunci în stanţa a constatat nereguli în actul de sesizare, procurorii neputând dovedi darea şi luarea de mită nici în ziua de azi.

Decizia Tribunalului Tulcea:

„Admite în parte cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi. Constată neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA Serviciul teritorial Constanţa în dosarul nr.108/P/2017 în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Hogea Constantin, Brudiu Maria şi Mihalca Bogdan, precum şi în ceea ce priveşte calitatea de persoană vătămată conferită în cauză. Respinge celelalte cereri/excepţii formulate de inculpaţi ca neîntemeiate. Copie de pe încheierea motivată va fi înaintată DNA Serviciul teritorial Constanţa pentru ca, în conf. cu dispoz. Art.345 alin.3 Cod pr. penală, să remedieze neregularităţile constatate şi să comunice dacă menţin dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Fixează termen la 25 ianuarie 2018, cu citarea părţilor. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea pronunţată conf. Art.346 alin.4 Cod pr. penală. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 20.12.2017.
Document: Încheiere – camera preliminară 20.12.2017 “

CE ACUZAU PROCURORII D.N.A.:

„La data de 16 octombrie 2017 procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

HOGEA CONSTANTIN, primar al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BRUDIU MARIA, secretar al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MIHALCA BOGDAN, la data faptei arhitect șef al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, o societate comercială a depus, la Consiliul Local Tulcea – Direcția de întreținere și administrare patrimoniu, o cerere prin care solicita un aviz pentru amenajarea unei parcări auto.
Pe baza acestei solicitări, în perioada iunie – august 2014, inculpatul Hogea Constantin, în calitate de primar al municipiului Tulcea, cu ajutorul celorlalți doi inculpați, a emis în mod ilegal autorizația de construire a parcării, în condițiile în care societatea comercială nu deținea vreun teren pe care să fie edificată parcarea respectivă.
În acest sens, inculpatul Hogea Constantin, cu ajutorul inculpatei Brudiu Maria, încălcând prevederile legale, a depus diligențele necesare pentru emiterea unei hotărâri de consiliu local, prin care o suprafață de 52,91 mp situată în municipiul Tulcea a fost trecută ilegal din domeniul public în domeniul privat al orașului.
Ulterior, fără a se organiza o licitație publică, această suprafață de teren a fost închiriată firmei respective.
Conduitele infracționale ale celor trei inculpați au condus la ocuparea și exploatarea ilegală, de către societatea respectivă, a unei suprafețe de teren ce face parte dintr-o rețea stradală, prin translatarea (decuparea) trotuarului și transformarea acestei suprafețe într-o parcare privată.
Totodată, au fost vătămate interesele legitime ale unității administrative – municipiul Tulcea, jud. Tulcea, de a dispune de suprafața de 52,91 mp aparținând municipiului Tulcea “.

Consiliul local Tulcea nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.

Amintim că, anterior, inculpatul HOGEA CONSTANTIN a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată (comunicat nr. 1392/VIII/3 din 24 august 2015).

Reamintim că acest dosar a fost retrimis procurorilor de instanţă după ce s-au constatat mai multe nereguli, nici până în ziua de azi acesta nemaifiind retransmis instanţei. Mai mult, din câte spun surse din rândul avocaţilor „dosarul “e pe cale să se prescrie.

În aceste condiţii, cererile cu iz politic privind demisia primarului Hogea după o simplă trimiterea în judecată, iată eronată, după cum spune instanţă, devin simple schelălăieli patetice din partea unora care şi-ar dori să ajungă la putere fără să fie în stare să concureze cu actualul primar.