Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

  În luna septembrie a anului trecut, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat Campania naţională de informare şi educaţie preventivă “F.O.C. –...

  În luna septembrie a anului trecut, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat Campania naţională de informare şi educaţie preventivă “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, proiect derulat cu sprijinul E.ON România.

           Campania s-a  dorit a fi un semnal de alarmă adresat părinţilor, bunicilor ori reprezentanţilor legali ai copiilor, eforturile depuse în acest sens canalizându-se pe conştientizarea adulţilor asupra pericolului la care-i expun pe cei mici, lăsându-i nesupravegheaţi şi încuiaţi în casă.

           Din nefericire, această stare de fapt a făcut ca numai în primele două săptămâni ale anului, două tragedii să se producă în judeţele Bacău (comuna Măgura) şi Constanţa (comuna Nicolae Bălcescu), în urma cărora au fost curmate vieţile a şapte copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani.

          Evenimentele s-au derulat după “scenarii” identice: părinţii plecaţi de acasă şi-au lăsat copiii singuri, nesupravegheaţi, cu mijloacele de încălzire aflate în funcţiune. Căderea accidentală a jarului ori scânteilor pe materiale combustibile a generat incendierea încăperilor în care aceştia se aflau, iar micuţii, rămaşi fără posibilitatea de evacuare, au căzut pradă flăcărilor şi gazelor toxice, emanate de incendiu.

          Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, readucem în atenţia opiniei publice importanţa supravegherii copiilor şi educaţiei antiincendiu, precum şi necesitatea respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe:

Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) în funcţiune sau nesupravegheate;

Nu utilizaţi mijloacele de încălzire cu defecţiuni sau deteriorate;

Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze;

Nu lăsaţi nesupravegheate lumânările, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacără deschisă;

       Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste      operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece;

NU LĂSAŢI COPIII SINGURI ACASĂ!

Apelaţi la rude, cunoştinţe sau vecini, atunci când sunteţi nevoiţi să părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru o perioadă scurtă.

 PURTĂTOR DE CUVÂNT AL INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „DELTA” AL JUDEŢULUI TULCEA  Plt. Maj. TULCEANU ANGELA