Întâlnire cu reprezentanți ai comunității românilor din Danemarca

„În perioada 12-15 octombrie 2021 am efectuat o vizită de lucru în Danemarca alături de o delegație a Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

Din delegaţia parlamentară fac parte domnii deputați Ștefan Mușoiu, Andi-Lucian Cristea și Viorel Băltăreţu. Pe parcursul vizitei am fost însoţiți de E.S domnul Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda.
Programul întâlnirilor a fost unul divers și complex. La sediul Parlamentului danez, delegația română a purtat convorbiri cu reprezentanții Comisiei pentru afaceri europene: domnul Henrik Møller, domnul Kim Valentin și doamna Anne Sophie Callesen.
Dialogul a prilejuit un schimb de opinii asupra stadiului şi perspectivelor cooperării dintre cele două state la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe viitorul UE și temele de interes comun pentru cetățenii statelor membre.
Un alt punct de interes major pentru delegația română a fost sistemul de educație danez. Pentru a realiza un schimb de bune practici în domeniul activităților parlamentare, în zona de legiferare pentru educație, oficialii români au avut o întrevedere cu reprezentanții Comisiei pentru copii și educație: domnul Stén Knuth și domnul Alex Ahrendtsen.
De asemenea, am vizitat o unitate școlară din Copenhaga și am discutat cu profesori și cu experți din ministerul danez al copiilor și educației.
Un alt subiect de interes pe agenda noastră a fost vizita la Amager Bakke-Copenhill, un megaproiect care reunește o centrală ce transformă deșeurile în energie și un hub educațional, centru urban de recreație și practicare a unor sporturi extreme, sub forma unui munte antropogen benefic pentru mediu, pentru peisajul urban și pentru viața socială a locuitorilor.
De asemenea, am avut o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românilor din Danemarca, care se bucură de apreciere în societatea daneză, în cadrul companiilor, universităților sau a institutelor de cercetare.
Programul vizitei a cuprins convorbiri cu domnul Carsten Grønbech-Jensen, secretar de stat pentru afaceri europene și Arctica, pe teme de actualitate ale agendei europene, precum viitorul Europei, migrația, situaţia din Balcanii de Vest, situaţia economică din UE.
În seria dialogurilor cu personalități daneze implicate în comunicarea pe teme pro-europene s-au înscris discuțiile cu doamna Marlene Wind, directorul Centrului pentru Politici Europene al Universității din Copenhaga, precum și întrevederea cu doamna Stine Bosse, președinte al European Movement Denmark.
Vizita constituie un pas important pentru dinamica relaţiilor dintre cele două legislative şi angajarea părţilor într-un dilalog constructiv, pe paliere în care România ar putea valorifica expertiza daneză, precum sistemul educațional, eficiența energetică sau soluții de energie regenerabilă”.

Mirela Furtună
Deputat PSD Tulcea