Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ISU Tulcea a  operaţionalizat  noile mijloace de intervenţie navală ISU Tulcea a  operaţionalizat  noile mijloace de intervenţie navală
În data de 22.03.2016, la ora 11.00,  pe Faleza municipiului Tulcea, în cadrul unei ceremonii la care au  participat ca invitaţi de onoare domnul... ISU Tulcea a  operaţionalizat  noile mijloace de intervenţie navală

isu3În data de 22.03.2016, la ora 11.00,  pe Faleza municipiului Tulcea, în cadrul unei ceremonii la care au  participat ca invitaţi de onoare domnul  dr. Raed Arafat,  secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situații de Urgență şi domnul general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a avut loc operaţionalizarea noilor ambarcaţiuni care au intrat în dotarea ISU Tulcea.

       La eveniment au mai luat parte şi oficialităţile locale, prefectul judeţului Tulcea, domnul Marin Bădiţă, domnul Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului  Judeţean Tulcea, primarul municipiului Tulcea, domnul Constantin Hogea, dar şi şefii instituţiilor militare şi ale altor instituţii cu care inspectoratul colaborează în mod frecvent.

isu1 Astfel că, în urma operaţionalizării tehnica de luptă a pompierilor militari tulceni a fost  completată cu noi mijloace de intervenţie, respectiv cu o autospecială pentru transport scafandri cu echipamente specifice pentru intervenţii, aceasta dispunând şi de două remorci peridoc pentru transportul ambarcaţiunilor pneumatice, şase ambarcaţiuni de salvare în mediul acvatic (o ambarcaţiune de intervenţie şi salvare pentru scafandri –SAR, 3 ambarcaţiuni de intervenţie şi salvare cu chilă rigidă şi borduri moi – RIB, două ambarcaţiuni de salvare din aluminiu cu motor), o motopompă remorcabilă de mare capacitate, cinci motopompe transportabile, o instalaţie de potabilizare a apei, două aparate cu termoviziune şi diverse echipamente necesare pompierilor pe timpul desfăşurării acţiunilor de intervenţie (hamuri cu veste de salvare integrată, căngi telescopice din aluminiu, proiectoare de suprafaţă, saule şi balize cu dispozitiv luminos).

isu2 Mijloacele de intervenţie menţionate au fost achiziţionate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Proiectului „Răspunsul eficient salvează vieţi” (Efficient Response Saves Lives)- SMIS-CSNR code 59855”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007- 2013, Axa prioritară 5- ,,Implementarea infrastructurii adecvate pentru prevenirea riscului natural în zonele cele mai expuse la risc”. Domeniul major de intervenţie ,,Protecţie împotriva inundaţiilor”.

Proiectul, ce are ca obiectiv principal îmbunătăţirea capacităţii de salvare a vieţii şi a gradului de protecţie a populaţiei, prin eficientizarea capacităţii de răspuns în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă, vizează limitarea şi înlăturarea efectelor care pot să apară într-o situaţie de urgenţă, asigurarea eficienţei intervenţiilor în zone greu accesibile dar şi modernizarea sistemului de pregătire a personalului care execută misiuni de căutare-salvare în mediul acvatic.

Ambarcaţiunile sunt destinate echipajelor de căutare – salvare şi vor fi repartizate la toate subunităţile ISU Tulcea din judeţ, după cum urmează:

  • Şalupa SAR va intra în dotarea Detaşamentului de Pompieri Tulcea;
  • Şalupele RIB vor fi repartizate Secţiei de Pompieri Măcin, Staţiei de Pompieri Babadag şi Pichetului de Nave Operative Crişan;
  • Bărcile de salvare din aluminiu cu motor vor intra în dotarea Detaşamentului de Pompieri Tulcea şi a Pichetului de Nave Operative Criş

Tot cu această ocazie,  a fost  operaţionalizată  şi şalupa fluvială, tip

RESCUE  EAGLE 1, destinată acţiunilor de acordare a primului ajutor calificat (SMURD) în zona Deltei Dunării, ambarcaţine primită cu titlu gratuit în luna martie a.c., din partea  ,,Fundaţiei pentru SMURD”.

Şalupa va fi încadrată şi deservită de personalul Pichetului de Nave Operative Crişan, care are punctul de lucru în comuna Crişan, pentru a asigura intervenţiile de prim ajutor calificat.

Echipajele acestei subunităţi de pompieri  vor acţiona în cele mai importante localităţi din Delta Dunării, respectiv oraşul Sulina, comuna Crişan, comuna Sfântul Gheorghe, comuna  Maliuc, comuna Chilia Veche, comuna Ceatalchioi  dar şi în toate celelalte localităţi în care nu se poate ajunge cu mijloace de intervenţie terestre sau aeriene.

Pe şalupă va fi încadrat un comandant de navă şi doi paramedici cu posibilitatea de a transporta două victime pe targă.

Capacitatea maximă de transport a acesteia este de până la 8 persoane.

Nava  are în dotare şi o motopompă  P.S.I.  de refulare a apei destinată stingerii incendiilor de mică amploare care se manifestă pe malul apei. Acţiunea de stingere se va  realiza prin tunul de refulare montat în prova navei, acţionat electric din cabina de comandă, având posibilitatea de a acţiona pe o  distanţă cca. 30 m.

Principalele caracteristici ale navei sunt:

Motorizarea: Volvo Inboard;

Puterea motorului: 300 cp;

Lungimea maximă: 8,6 m;

Lăţimea: 2,99 m;

Înălţime de construcţie: 1,51 m;

Pescaj: propulsia se face prin turbina cu jet de apă, ceea ce prmite funcţionarea şalupei şi în ape cu adâncimi mici de minim 50 cm.

Salupa este dotată şi cu radar.

Din punct de vedere medical, nava este dotată cu echipamente medicale din clasificarea ambulanţelor tip B2, astfel că, cu acestea  se poate asigura asistenţă medicală de urgenţă a pacienţilor care se încadrează în codul de triaj galben şi roşu indiferent de afecţiunea sau traumatismul de care suferă pacientul.

Ca şi echipamente medicale specifice ambulanţa este dotată cu:

– două tărgi de transport;

– defibrilator semiautomat CORPULS 3;

– aspiratoare de secreţii  automat şi manual;

– instalaţie fixă de administrare oxigen;

– rucsac medical cu dotările specifice;

– tărgi de diferite tipuri pentru mobilizare;

– atele şi saltea vacuum.

 

 

 

 

PURTĂTOR DE CUVÂNT AL

INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

„DELTA” AL JUDEŢULUI TULCEA

                                                 Plt. adj.

TULCEANU ANGELA