Județul Tulcea, în fața provocărilor unui nou mandat în Biroul Politic al ARE

Județul Tulcea, prin vicepreședintele Dumitru Mergeani, a fost a ales să reprezinte România pentru un nou mandat în cadrul Biroului Politic al Adunării Regiunilor Europene (ARE). Alegerile au avut loc în cadrul lucrărilor Adunării Generale a acestui prestigios organism european, desfășurate în zilele de 23 și 24 mai, la Lillehammer, Norvegia. La acest eveniment, Consiliul Județean Tulcea a fost reprezentat de o delegație condusă de vicepreședintele Dumitru Mergeani, secretarul județului, Marius Cristi Mihai, și Nicolae Cernătescu, consilierul președintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

În urma desfășurării procedurii de vot, alături de județul nostru, din Biroul Politic al ARE vor mai face parte, în următorii doi ani, județul Bistrița Năsăud, în calitate de membru, și județul Călărași, ca supleant. Cu acelaşi prilej, au avut loc și alegeri și pentru funcțiile de președinte în cadrul Comisiilor acestei organizații. Tot în cadrul sesiunii statutare, au fost abordate subiecte cheie referitoare la viitorul ARE, inclusiv perspectivele strategice 2017-2020, aspecte financiare precum şi noi iniţiative.

În subsidiar, lucrările Adunării Generale au reunit vorbitori diferiţi care și-au împărtășit viziunea lor asupra rolului viitor al regiunilor în Europa şi dincolo de aceasta, în vederea conturării unor scenarii legate de o viitoare dezvoltare teritorială, luând în considerare rolul creării identităţii teritoriale, influenţa din ce în ce mai mare a tehnologiei în viaţa noastră cotidiană, precum şi accentul sporit pe zonele urbane şi metropolitane. Vorbitorii şi participanţii au fost provocaţi să-şi expună părerile cu privire la subiecte-cheie cum ar fi: relevanţa descentralizării şi democraţiei regionale, guvernarea şi administrarea unor identităţi regionale în viitor, încorporarea regiunilor în procesul european de luare a deciziilor etc..

Judeţul Tulcea este membru al ARE din anul 1997, deținând funcția de membru în Biroul Politic și în mandatul trecut, prin președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu. Creat în 1985, Ansamblul Regiunilor Europene (ARE) reprezintă o reţea independentă a regiunilor europene şi cea mai mare organizaţie de cooperare interregională din Europa lărgită,  fiind exponentul în acest sens a mai mult de 270 de regiuni din 33 de ţări şi 16 organizaţii interregionale, a cărei misiune este reprezentarea intereselor regiunilor europene, dezvoltarea şi corelarea politicilor şi a coeziunii regionale.