În urmă cu jumătate de oră pe numărul unic de urgenţă au fost anunţate trei incendii care se manifestă pe raza judeţului Tulcea.
La Babadag are un acoperiş, la Plopu arde vegetaţia uscată, iar în zona şantierului naval din municipiu Tulcea a izbucnit, de asemenea, un incendiu la vegetaţai uscată.
După cum spun specialiştii din cadrul ISU Delta, cea mai frecventă cauză care produce incendii în perioada de primăvară este focul deschis lăsat nesupravegheat ori făcut în locuri nepermise.
În acest context, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Tulcea efectuează controale şi inspecţii la toate unităţile administrativ teritoriale şi la deţinătorii de terenuri agricole, pajişti sau păduri privind modul de respectare a prevederilor legale privind utilizarea focului deschis pe aceste terenuri.
Reguli
„Atragem atenţia şi pe această cale, atât populaţiei cât şi factorilor de răspundere din administraţiile locale, asupra necesităţii respectării interdicţiilor privind folosirea focului deschis mai ales în perioadele secetoase şi pe timp de vânt puternic ori în apropierea pădurilor şi a construcţiilor“, spune Valentin Timofte, din cadrul ISU Delta.
Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de ardere a miriştilor, stufului, vegetaţiei ierboase, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, au obligaţia respectării prevederilor reglementărilor în domeniu, astfel:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
– distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor din O.G. nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265 / 2006 privind protecţia mediului care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului ;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc, pe timp de zi, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate;
– emiterea permisului de lucru cu foc se eliberează prin grija primarului prin şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă ;
– este interzisă folosirea focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Amenzi
Conform legii, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, iar „miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă nu pot fi arse fără acceptul autorităţii de mediu. Vinovaţii vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 3.000 la 6.000 lei, persoanele fizice, iar persoanele juridice, cu amenzi de la 25.000 la 50.000 lei.”
În cazul incendiilor produse la locuinţe, păduri sau plantaţii, persoanele fizice şi juridice aflate în apropierea acestora, au obligaţia să anunţe evenimentul la Dispeceratul unic de urgenţă, telefon 112 şi să ia măsuri, după posibilităţi, pentru limitarea şi stingerea incendiului.