Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

La Mila 23 – Prezentarea planurilor viitorului Muzeu Ivan Patzaichin și prima expoziție dedicată oamenilor Deltei La Mila 23 – Prezentarea planurilor viitorului Muzeu Ivan Patzaichin și prima expoziție dedicată oamenilor Deltei
Pe 8 septembrie, Caravana Apele Unite ale României a ajuns la Mila 23, satul de naștere a lui Ivan Patzaichin. Echipa Asociației Ivan Patzaichin... La Mila 23 – Prezentarea planurilor viitorului Muzeu Ivan Patzaichin și prima expoziție dedicată oamenilor Deltei

Pe 8 septembrie, Caravana Apele Unite ale României a ajuns la Mila 23, satul de naștere a lui Ivan Patzaichin. Echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 a prezentat planurile viitorului Muzeu care îi va purta campionului numele și vernisajul expoziției foto „Oamenii Deltei – portrete din Mila 23” de Dragoș Lumpan, în prezența participanților la Caravană, a comunității locale din Mila 23 și a invitaților. 

Viitorul Muzeu Ivan Patzaichin va reprezenta un spațiu cu două meniri – muzeu, cu expunere a unor momente cheie din parcursul lui Ivan, lângă mărturii din cultura lipovenilor din Mila 23, și centru cultural, cu infrastructură care va permite organizarea de evenimente culturale, de artă, de educație pentru patrimoniu, cursuri, întâlniri ale comunității locale, conferințe și evenimente care se înscriu în viziunea lui Ivan și a echipei Asociației sale de a conecta patrimoniul local al unei comunități la inovația din contemporan.

Muzeul va fi administrat de echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și va deservi reprezentanții comunității locale, inclusiv grupul din Asociația Femeilor din Delta Dunării Rusalca, care vor beneficia de un spațiu pentru spectacole, repetiții și de întâlnire cu comunitatea locală. Vor putea fi organizate aici tabere de vară, atelierul Apele Unite de construcție a canotcilor dedicat copiilor, centrul cultural dedicat lui Ivan devenind și sediul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Centrul Cultural – Muzeu Ivan Patzaichin din Mila 23, care va cinsti memoria campionului din 2023, va funcționa pe durata întregului an, găzduind activități culturale și vizite ale turiștilor care ajung în zonă. Spațiul cultural va include și o zonă de rezidențe de creație pentru artiști contemporani.

Din punct de vedere arhitectural, Muzeul își propune să reprezinte un model de bune practici în domeniul construcțiilor, urmând specificul local din Deltă pentru a deveni un landmark de turism cultural al regiunii. Proiectul muzeului a fost acceptat recent pentru finanțare și a intrat în faza de semnare a contractului.

Arhitectura spațiului va invita vizitatorii să parcurgă povestea vieții lui Ivan Patzaichin, de la copilăria din Mila 23, la perioada de olimpic, antrenor și antreprenor social, construită în jurul simbolului ambarcațiunii de lemn care l-a însoțit în toate aceste etape, indiferent dacă sub formă de lotcă, canoe, sau canotcă. Povestea va putea fi parcursă de vizitatori urcând în Muzeul – observator pe o scară elicoidală care ajunge în cel mai înalt punct al Muzeului – punctul de observare a Deltei Dunării.

Investiția în Muzeul și Centrul Cultural Ivan Patzaichin din Mila 23 va fi posibilă grație unui proiect finanțat prin FLAG Delta Dunării cu circa 600.000 de euro, din partea finanțatorilor fiind prezenți la eveniment Michael Cristian Leonov, subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii și Daniel Buhai, președintele FLAG Delta Dunării.

Cu ocazia prezentării planurilor, la Mila 23 a fost organizat și primul eveniment cultural care marchează câteva dintre obiectivele viitorului Muzeu, de promovare a culturii locale din inima Deltei, de la Mila 23. Artistul vizual Dragoș Lumpan a prezentat vernisajul expoziției „Oamenii Deltei – portrete din Mila 23” ca parte dintr-un proiect mai amplu, derulat în parteneriat cu echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național.

Proiectul „Oamenii Deltei”, co-finanțat de AFCN, și-a propus să utilizeze arta vizuală pentru ridicarea profilului de turism cultural al Deltei, cu accent pe patrimoniul imaterial vast păstrat de reprezentanții diferitelor comunități din satele Deltei Dunării și să dezbată valoarea diversității culturale ca resursă pentru dezvoltare durabilă a unei comunități locale și a unui teritoriu.

Momentul ceremonial a fost completat cu o reprezentare a corului lipovenesc Rusalka din Mila 23.

Informații suplimentare pe website-ul AIPM23: https://rowmania.ro/ivan-patzaichin-fest-2022/