La mulți ani, Dobrogea, La mulți ani, România !

Pentru noi, tulcenii, ziua de 14 Noiembrie are o mare încărcătură emoțională și o importanță istorică deosebită: după sute de ani de ocupație, Dobrogea se întorcea la patria mama, România, cu Gurile Dunării, pentru care s-au dat războaie sângeroase în toate timpurile, cu litoralul Mării Negre și cu Insula Șerpilor.

Astăzi sărbătorim 141 de ani de la momentul când pământul dintre Dunăre și Mare, primul teritoriu în care a pătruns creștinismul propovăduit de de Sf. Ap. Andrei, s-a reintegrat în trupul țării, cu emoție, cu mîndrie, cu onoare și speranță.
Momentul debarcării în Dobrogea a Domnitorului Carol I și a Comitetului care urma să pună în aplicare Ordinul prin care armata română pășea pe pământul Dobrogei „ca frați ai unor locuitori cari de acum sunt cetățenii noștri”, a fost marcat de uralele mulțimii, de salve de tun și de bucuria oamenilor care salutau libertatea. „… Vă urăm ca această zi să devină pentru această parte a României, începutul unui viitor de pace și înflorire, începutul bunului trai și al înfrățirii între fiii aceleiași țări”.

Consider că actul istoric din 14 Noiembrie 1878, este unul dintre cele trei mari momente importante pentru țara noastră, fără de care Marea Unire  nu ar fi existat. De aceea doresc să mulțumim cu evlavie creștinească tuturor celor s-au jertifit pe câmpul de luptă pentru ca noi să fim liberi, tuturor eroilor cunoscuți și necunoscuți, tuturor marilor și bravilor bărbați de stat care-au hotărât în urmă cu 141 de ani că Unirea și Independența trebuie urmate cu orice preț .

Dobrogea a marcat, cu siguranță, destinul țării noastre iar noi avem datoria morală să nu uităm acest moment istoric, să n-ui uităm pe toți cei care au făcut posibil ca această zi să fie o zi de sărbătoare, nu numai pentru dobrogeni ci și pentru toți românii și să le mulțumim cu respect și plecăciune.

Deasemenea, doresc să urez tuturor tulcenilor, tuturor dobrogenilor, oriunde s-ar afla, să fie mândri că sunt urmașii unor astfel de eroi, să aibă înțelepciunea și încrederea că uniți putem continua dezvoltarea acestei provincii istorice care a deschi odată pentru totdeauna noi orizonturi pentru România într-o Europă unită. Așa să ne ajute Dumnezeu.
La mulți ani, Tulcea, La mulți ani, Dobrogea, La mulți ani, România !
Radu Anișoara, Deputat PSD Tulcea