Lansare de navă la Vard Tulcea SA

 

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Vasile Strat, și consilierul preşedintelui, Mihai Nicolae, au participat marți, 26 mai 2015, cu începere de la ora 10.30 la ceremonialul de livrare a unei noi nave realizate de Şantierului Naval Vard Tulcea.

De data aceasta este vorba despre o navă offshore de construcții și instalații conducte pe fundul mării, tip Vard 3 05 Pipelayer.

Aşa cum au menţionat reprezentanții Şantierului Naval Vard Tulcea, această navă este ce-a de a doua navă mare lansată, iar până la finalul anului vor mai fi realizate încă două. De asemenea, vor fi lansate și alte nave mai mici, astfel că vor atinge un număr de șase nave până la sfârșitul lui 2015.

Nava lansată astăzi este o premieră din mai multe puncte de vedere: 30 m lungime, limita fiind de 27 m, până la această navă, 900 tone greutate și o rețea de cabluri electrice de 330 km.

Lansarea la apă va ave loc în zilele următoare, în canalul Sulina și mai departe în Marea Neagră către Norvegia, în funcție de condițiile meteorologice.

Vard se mândrește, la momentul de față, cu peste 390 de unități navale livrate. În perioada 1978 – 1999 șantierul naval a construit și a livrat 219 de unități navale, din care pe piața internă 177, iar pe piața externă 42. Cele mai remarcabile realizări atât din punct de vedere tehnic cât și a performanțelor producției s-au realizat însă în perioada de după privatizare, când s-au construit 174 de nave de peste 25 de tipuri constructive.