Liceenii din Babadag învață cum funcționează democrația norvegiană

Sofia Crețu, Elena Oprea și Alina Alexandra Verban de la Liceul Dimitrie Cantemir din Babdag, însoțite de profesoara  lor, dr. Melia Ana Abdula, au făcut o vizită de studiu la Oslo, în perioada 16 – 21 mai a.c., în cadrul unui program menit să-i familiarizeze pe liceeni cu statul de drept, cu mecanismele  care asigură funcționarea democrației și cu aplicarea conceptului de bună guvernare.

Cei trei eleve, alături de colegii lor, au conceput și pus în practică campania de advocacy Let’s communicate Shukar! menită să contribuie la îmbunătățirea comunicării interetnice la nivelul comunității locale. Campania este una dintre cele trei câștigătoare ale concursului organizat de CJI și partenerul său norvegian Norsensus MediaForum, în cadrul programului Competențe media și de advocacy pentru liceeni.

Echipei din Babadag li s-au alăturat celelalte două câștigătoare, respectiv echipele din Botosani (Colegiul Național Mihai Eminescu) și Bistrița (Colegiul Național Liviu Rebreanu, Colegiul Tehnic Infoel).

Un punct important pe agenda vizitei l-a reprezentat întâlnirea cu doamna Ingvild Næss Stub, ministru secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. In cadrul unei discuții de peste o oră, elevii și-au prezentat campaniile de advocacy pe care le-au conceput și implementat în dorința de a produce o schimbare pozitivă în comunitățile în care trăiesc

Evenimentul a fost conceput ca o modalitate de îmbogățire a cunoștințelor și de stimulare a cooperarii între adolescenți, în vederea creșterii participării lor civice – condiție obligatorie a unui stat de drept solid și funcțional. In egală măsură, vizita și-a propus să contribuie la îmbunătățirea cunoașterii reciproce între România și Norvegia, precum și la promovarea unei imagini pozitive a României în Norvegia.

Actuala vizită de studiu le-a oferit ocazia elevilor de a intra in legatură directă cu instituții publice importante (Ministerul Afacerilor Externe, Parlamentul, Televiziunea Publică, Nobel Peace Award Center), organizații neguvernamentale de tineret, instituții de învățământ (Universitatea din Oslo, Liceul Elvebekken).

„Iesind din zona noastr de confort emotional, ne-am deschis orizonturile și am descoperit cu plăcere o nouă națiune. Am fost impresionate de manifestațiile cetățenilor de Ziua Constituției (17 mai) și ținem să le mulțumim [celor]….. de la Norsensus Media Forum pentru faptul că ne-au însoțit și ne-au făcut să ne simțim parte din poporul norvegian vreme de o zi, bucurându-ne alături de ei cu aceasta ocazie. ….. un moment important al vizitei l-a constituit prezentarea proiectului nostru ” Let’s communicate SHUKAR!” la Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, unde doamna secretar de stat Ingvild Naess Stub a apreciat toate cele 3 proiecte câștigătoare din România și și-a manifestat interesul pentru viitoare colaborări” – Sofia Crețu, Liceul Dimitrie Cantemir.

„Vizita de studiu în Norvegia […..] a fost o experiență bogată și reușită din mai multe puncte de vedere: am cunoscut un popor la zi de sărbătoare națională […..] cu oameni frumoși; proiectul nostru a fost apreciat de d-na secretar de stat al Ministerului Afacerilor de Externe al Norvegiei, ceea ce ne-a dat un plus de entuziasm și optimism; am făcut schimb de informații prețioase cu un coleg omolog norvegian la un liceu din Oslo, și am constatat ca nu sunt diferențe majore între cele două sisteme de învățământ preuniversitar…” – prof. dr. Melia Ana Abdula

Vizita – organizată de CJI, în parteneriat cu Norsensus Media Forum – a fost finanțată de Ministerul Fondurilor Europene în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale, prin granturile SEE și norvegiene 2009 – 2014.

Competențe media și de advocacy pentru liceeni, aprilie 2014 – iulie 2015 este implementat de CJI în parteneriat cu organizația norvegiană Norsensus MediaForum, și finanțat de Granturile EEA 2009-2014, în cadrul Fondului ONG pentru România.