Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Lipsa personalului și turismul la negru, reclamate la Tulcea ministrului Turismului Lipsa personalului și turismul la negru, reclamate la Tulcea ministrului Turismului
Operatorii de turism din zona deltei s-au întâlnit miercuri la Tulcea cu ministrul Turismului, Gheorghe Bogdan Trif. Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, s-a aflat... Lipsa personalului și turismul la negru, reclamate la Tulcea ministrului Turismului

Operatorii de turism din zona deltei s-au întâlnit miercuri la Tulcea cu ministrul Turismului, Gheorghe Bogdan Trif.

Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, s-a aflat miercuri, 21 martie, într-o vizită de lucru la Tulcea. Cu acest prilej, la sala „Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Județean a avut loc o întâlnire oficială în cadrul căreia a fost abordată problematica practicării turismului în județul Tulcea, cu precădere în Delta Dunării. Alături de președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu și oaspetele ministerial, la întrunire au mai fost prezenți vicepreședintele Dumitru Mergeani, administratorul public al județului, Vasile Strat, deputații Mirela Furtună, Anișoara Radu și Lucian Eduard Simion, prefectul județului, Lucian Furdui, viceprimarul Andaluzia Luca, guvernatorul RBDD, Mălin Matei Mușetescu, directorul INCDDD, Marian Tudor, mai mulți primari din județ precum și numeroși reprezentanți ai agenților economici cu activitate în turism.
„Domnule președinte, vreau să vă spun că aici mă simt ca acasă, vin de copil în deltă și, de două ori pe an, îmi fac timp să ajung în această zonă minunată a țării noastre. După părerea mai multor specialiști, Delta Dunării este cel mai frumos loc din Europa, poate unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Este singura deltă declarată în integralitatea ei sit UNESCO și, cel mai important, se află aici, în România, în Tulcea. Un profan ar putea spune că aveți o abundență de turiști și, într-adevăr, numărul turiștilor crește de la an la an. Însă dacă stăm să ne uităm la numărul de turiști străini, undeva la 24.000 în 2017, și facem o comparație plastică, dacă i-am duce pe acești turiști pe Stadionul Național, la un meci al echipei naționale, probabil n-am umple stadionul nici pe jumătate. Ceea ce ne dă balanța negativă raportată la potențialul uriaș pe care îl avem în Delta Dunării. Ne dorim ca împreună să găsim soluția acestei probleme“, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif.
În cadrul discuțiilor, au fost abordate problemele existente în turismul tulcean, în special în cel deltaic, cum ar fi cele legate de funcționarea Aeroportului „Delta Dunării”, practicarea turismului la negru, lipsa personalului de specialitate și, mai grav, lipsa personalului, în general, lipsa fondurilor destinate promovării la nivelul primăriilor, revigorarea turimului tradițional etc.
În ceea ce privește disfuncțiile existente la nivelul aeroportului tulcean, președintele Horia Teodorescu a ținut să sublinieze: „Vreau să precizez, domnule ministru, că niciodată nu s-a pus problema ca Aeroportul Delta Dunării să fie închis. Într-adevăr, s-a pus problema reducerii cheltuielilor în baza bugetului disponibil, dar suntem în momentul de față în discuții pentru achiziționarea unei mașini de stins incendii, adecvată traficului aerian. Ceea ce trebuie să se știe este că, în luna decembrie, am intrat într-o altă analiză, a Autorității Aeronautice Române, prin care urma să fim clasificați în baza noilor condiții impuse de Comisia Europeană. Sunt reguli mult mai drastice decât cele existente până la acel moment, reguli în urma cărora aeroportul a fost declasificat. Sper ca într-un timp record să rezolvăm și problema declasificării aeroportului, astfel încât avioanele charter cu turiști, care ne interesează pe noi, să poată veni în acest sezon în Delta Dunării“.

Printre

problemele ridicate de agenții de turism s-au numărat lipsa personalului calificat,sau mai exact a personalului in general,după cum a precizat Dragoș Catalinoiu Gociman, concurența neloială venită din zona pensiunilor neautorizate, lipsa unor subvenții pentru transportul de alimente si materiale si a altor facilități care ar ajuta funcționarea pensiunilor in conditii legale.

„Să fii cinstiți e greu in ziua de azi,mai vine mergi la negru si e foarte bine,hai sa venim cu facilități care sa atragă, să convingă lumea sa între in legalitate” a declarat Dragoș Catalinoiu Gociman,operator de turism.

„Imi aduc aminte de când lucram  la Garda de Mediu toți se plângeau de munca la negru dar cand ceream sprijin, la controale, nimeni nu ne ajuta, era tăcere.Pentru soluții legate de personal si alte probleme expuse va astept luni dimineață la mine la cabinet, să începem rezolvarea lor. Nu sunt foarte multumit de modul în care s-a făcut promovarea Deltei, s-au pierdut bani din buget. Vom aduce anul acesta ambasadori in Delta Dunării pentru a ne face publicitate” a declarat ministrul Trif.