Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Lista revoluţionarilor tulceni care au primit bani pentru faptele deosebite din 1989! Lista revoluţionarilor tulceni care au primit bani pentru faptele deosebite din 1989!
Printre revoluţionarii care au primit bani lunar se numără avocatul Constantin Ciubotariu, cunoscut om de afaceri în Tulcea, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia... Lista revoluţionarilor tulceni care au primit bani pentru faptele deosebite din 1989!

Printre revoluţionarii care au primit bani lunar se numără avocatul Constantin Ciubotariu, cunoscut om de afaceri în Tulcea, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Cadâr Bectaş, familia Paţă, precum şi fostul director al Credit Bank Tulcea, Constantin Popescu.

Treizeci şi patru de revoluţionari cu certificate au încasat bani de la stat  în judeţul Tulcea . Marea majoritate nu sunt persone cunoscute în Tulcea, chiar cei care s-au aflat în primele rânduri în balconul din Piaţa Civică, în primul Front al Salvării judeţean, recunoscând că nu au auzit de majoritatea numelor aflate pe lista luptătorilor remarcaţi prin fapte deosebite.

Multe nume necunoscute

Lista persoanelor ce au încasat indemnizaţie de revoluţionar în judeţul Tulcea cuprinde şi persoane ce au calitatea de urmaş , mai exact soţii supravieţuitoare ale unor eroi martiri, precum şi luptători răniţi în 1989, în luptele ce au avut loc în alte oraşe. Foştii participanţi la evenimentele din 1989 îşi amintesc de foarte puţine dintre numele aflate pe listă.

„Este posibil să se fi transferat din alte judeţe, sau poate or fi fost prin sediu şi nu le ştu numele, era multă lumea, însă cei care au făcut câte ceva sunt puţini şi cunoscuţi“ spunea avocatul Constantin Ciubotariu, cel care a fost primul preşedinte al Frontului Salvării Naţionale din Tulcea în decembrie 1989.

Ciubotariu recunoaşte că a încasat indemnizaţie aproape un an de zile, însă, spune el, totul a fost legal şi mai mult din spirit de solidaritate cu ceilalţi revoluţionari.

„Mulţi au venit la mine pentru sfaturi, i-am ajutat şi au insistat să ma ocup de reprezentarea lor ca revoluţionari, aşa am ajuns să primesc şi eu indemnizaţie la fel ca şi ceilalţi, nu cred că îmi poate reproşa cineva că nu am fost activ, nu doar la Tulcea, am ajuns la Bucureşti, s-a tras asupra mea“ spune Ciubotariu.

6 din 34

Cert este faptul că dintre cei treizeci şi patru de revoluţionari ce au încasat indemnizaţie, excluzând urmaşii şi răniţii, doar şase sunt recunoscuţi neoficial ca participanţi activi, remarcaţi în acele zile din decembrie 1989, şi doar patru, Ciubotariu, Bectaş,Sava şi Paţă , au făcut parte din primul Front al Salvării Naţionale, cei care au coordonat activitatea în judeţ în primele zile ale Revoluţiei.

Puţini însă au curajul să vorbească despre certificatele de revoluţionar, chiar şi la distanţă de 30 de ani de 1989. Unii nu au dorit nici o recunoaştere scrisă sau beneficii iar alţii au obţinut certificate de revoluţionar, însă nu au primit indemnizaţii deorece au salariile mari, iar legea prevede ca cei ce câştigă mai mult decât salariul mediu să nu beneficieze de Legea Recunoştiinţei.

Printre cei cunoscuţi ca participanţi la evenimentele din 1989 şi care au beneficiat de indemnizaţie se numără Constantin Ciubotariu, Bectaş Cadâr, Dumitru Sava,Valeriu Simionescu,Victoria Novic, Ioan Paţă.

Alţi beneficiari ai indemnizaţie au fost Florea Damianov, Florian Duduţă, Cornel Dumitrache,Gheorghe Enache,Vladimir Feodorov, Costin Geană, Ion Ştefan, Alexandra Tulbegeanu, Valeriu Virdaru, Sandu Vrămuleţ,Luminiţa Dumitra Georgescu, Ioan Ivanov,Ivanca Lepădatu,Moise Dumitru şi Moise Liviu, Gheorghe Moisei,Marin Moroianu, Mihăiţă Onciu, Rodica Paţă, Daniel Costel Petrican,Constantin Popescu.

„Nu am luptat pentru 2000 de lei!“

„Pe unii i-am văzut, sincer, pe alţii nu, dar acum dacă au beneficiat de lege probabil că au avut documente, nu poţi arunca cu piatra, or fi şi persoane venite din alte judeţe aşa cum ştiu alţi revoluţionari care sunt la organizaţii din alte judeţe“ mai spune avocatul Ciubotariu.

Au fost şi cazuri de participanţi recunoscuţi care au refuzat cei peste 2000 de lei lunar de care ar fi putut beneficia prin lege. Printre aceştia se numără şi fostul viceprimar Gheorghe Ţurlică, care povesteşte că la Revoluţie a lăsat porcul tăiat gata şi a fugit la Tulcea să nu rateze momentul istoric.

„A fost şi un fel de mândrie personal să nu accept indemnizaţia aceea, nu pentru asta am participat, a fost emoţie, descătuşare, ne-am simţit liberi, nu pentru 2000 de lei. Sigur, nu-i acuz pe cei care au primit banii,unii au riscat, au alte situaţii material, nu arunc cu piatra“ spune Ţurlică.

Cristian Dogaru

Articol publicat în ziarul Adevărul