Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

LUCRĂRILE DE DECOLMATARE PE „LETEA-SIDOR“ SE FINALIZEAZĂ ÎN NOIEMBRIE. CE ALTE ZONE VOR FI DECOLMATATE CU FONDURI EUROPENE LUCRĂRILE DE DECOLMATARE PE „LETEA-SIDOR“ SE FINALIZEAZĂ ÎN NOIEMBRIE. CE ALTE ZONE VOR FI DECOLMATATE CU FONDURI EUROPENE
Primele lucrări importante de decolmatare în Delta Dunării- demarate după foarte mult timp de la intervenții asemănătoare, vor fi finalizate până la sfârşitul lunii... LUCRĂRILE DE DECOLMATARE PE „LETEA-SIDOR“ SE FINALIZEAZĂ ÎN NOIEMBRIE. CE ALTE ZONE VOR FI DECOLMATATE CU FONDURI EUROPENE

Primele lucrări importante de decolmatare în Delta Dunării- demarate după foarte mult timp de la intervenții asemănătoare, vor fi finalizate până la sfârşitul lunii noiembrie, spun reprezentanții firmei Complex Delta SRL. Lucrările de decolmatare a Letea-Sidor se desfăşoară pe o lungime totală de 6,211 kilometri, au o valoare de 4.006.703 lei şi sunt realizate în regim de urgenţă în contextul în care populaţia din comuna CA Rosetti întâmpină dificultăţi în a ajunge în satele de reşedinţă, la fel ca și echipajele navale ale Ambulanței. Fondurile au fost solicitate de Primăria C.A.Rosetti și intervenția a fost aprobată în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocată de prefectul județului,Lucian Furdui.

„La momentul de față pe canalul Letea mai avem de decolmatat aproximativ 300 de metri liniari, estimăm că lucrarea va fi gata până la data de 1 noiembrie. Pe canalul Sidor ar mai fi de decolmatat aproximativ 1600 de metri liniari, estimăm că se va termina de decolmatat până la sfârşitul lunii noiembrie.

CLICK PTR VIDEO

https://www.facebook.com/hotel.deltatulcea/videos/1332841106889924/

Sunt probleme deoarece, după cum se știe, canalul Sidor traversează un grind de nisip și este greu de dragat. Conform proiectului, canalele se decolmatează la doi metri adâncime față de cota zero de la Sulina, cu o lăţime de zece metri liniari. Lucram cu utilaje plutitoare dotate cu Fuchs-uri hidraulice cu cupe de doi metri cubi și dragă absorbantă cu o productivitate de circa 60 de metri cubi pe oră “ au declarat reprezentanții firmei Complex Delta SRL.

„În cazul acestui proiect am avut o mică problemă de proiectare, din cauză că proiectul iniţial nu a fost foarte bine definit, aşa că ne aflăm în situaţia în care materialul scos în timpul decolmatării nu corespunde evaluărilor iniţiale şi trebuie identificată zona în care se vor depune aluviunile. Malurile canalelor care se decolmatează aparţin Societăţii de Gospodărire a Apelor (SGA) şi am avut o discuţie cu directorul SGA pentru a identifica soluţia optimă pentru ca materialul aluvionar rezultat să poată fi folosit la întărirea digurilor de protecţie “, a mai spus Cătălin Ţibuleac.

CE ZONE IMPORTANTE SE VOR MAI DECOLMATA CU FONDURI EUROPENE

Cătălin Țibuleac, guvernatorul ARBDD

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a mai semnat deja trei contracte de finanţare pentru decolmatarea unor complexe din Rezervaţie, valoarea totală a acestora fiind de aproape 15 milioane de euro, a anunţat guvernatorul Deltei, Cătălin Ţibuleac. Proiectele de decolmatare vor fi susţinute financiar din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi au ca obiective îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţie. „Urmează licitaţiile şi, dacă lucrurile merg bine, în maximum două luni putem face atribuirea contractului “, a declarat presei guvernatorul Ţibuleac. Printre zonele care vor fi decolmatate de numără inclusiv zone turistice, Gorgova-Uzlina, Roşu-Puiu,  Dunavăț-Dranov, Razim-Sinoe, Șontea-Furtuna, Matița-Merhei, Somova şi Istria-Nuntaşi din complexul Razim-Sinoe.

” Delta Dunării este o bijuterie a naturii pe care România o are și este responsabilă să o păstreze și pentru generațiile care urmează… Delta Dunării este o poveste frumoasă dar care necesită o abordare pragmatică și proiectele pe fonduri europene vin și completează eforturile la nivel național și european pentru a avea o deltă la fel de frumoasă și pe viitor… Delta Dunării pe lângă biodiversitate are și partea de zonă piscicolă și agricultură ecologică însă, un aspect important este acel echilibru fragil pe care noi suntem obligați să îl menținem între biodiversitate și dezvoltarea socio-economică a deltei” a mai declarat guvernatorul Țibuleac.